Ağrı'da doğuştan sağ ayağının topuk ve kürek kısmı olmadığı için uzun yıllar kaval kemiğine basarak yürümeye çalışan, bu nedenle kangren olarak bacağı diz altından kesilen 18 yaşındaki İpek Erkul, hayırseverlerin desteğiyle takılan protez bacakla halk oyunları oynama hayalini gerçeğe dönüştürme imkanına kavuştu.
Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde yaşayan ve küçük yaşta kangren nedeniyle bir bacağı kesilen lise ikinci sınıf öğrencisi Erkul'a, Anadolu Ajansının haberinin ardından Bursa'dan yardım eli uzandı.
Basında yer alan haberden Erkul'un protez bacak ihtiyacı olduğunu öğrenen Bursa'daki hayırsever iş adamları ve Bursa Anadolu Dernekleri Federasyonu, Erkul'un, protez bacak yapımı ve uygulaması için tüm tedavi masraflarını karşıladı. Bursa'da konuk edilen Erkul, burada yapılan uygulamayla protez bacağına ve hayallerini gerçeğe dönüştürme imkanına kavuştu.
- "Artık ben de arkadaşlarım gibi yürüyebileceğim"
Erkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağ ayağı oluşmadan dünyaya gelmesi nedeniyle çocukluğundan itibaren hep büyük sıkıntı yaşadığını, kaval kemiği üzerine basarak yürümeye çalışması nedeniyle kangren olarak bacağının kesilmesiyle tümden yürüyemez hale geldiğini söyledi.
Küçüklüğünden itibaren hep protez bacak hayali kurduğunu, bu sayede arkadaşları gibi yürüyerek okula gidebilmeyi ve çok sevdiği halk oyunlarını oynayabilmeyi hayal ettiğini anlatan Erkul, şunları söyledi:
"Protez bacağa kavuşmadan önce çok büyük sıkıntılar yaşıyordum, yürüyemiyor ve bacağım kesildikten sonra okuluma gidemiyordum. Bugüne kadar protez bacak hayaliyle yaşadım.
Arkadaşlarım gibi yürümek ve kendi ihtiyaçlarımı kendim karşılayabilmek istedim. Okula servisle gitmem gerekiyordu ama 8 kardeşiz maddi durumumuz da iyi olmadığından dolayı servis tutamadığımız için okula gidemiyordum. Maddi durumumuz iyi olmadığı için protez bacak hayalimin gerçekleşmesi için çağrıda bulunmuştum.
Yardım çağrıma kayıtsız kalmayan hayırsever iş adamları ve derneklerin vasıtasıyla Bursa'ya götürüldüm ve orada tedavi oldum.
Çok şükür ki hayırsever iş adamları ve dernekler tarafından protez bacak hayalim gerçekleşti, bundan sonra ben de arkadaşlarım gibi yürüyüp, okuluma gideceğim ve hayatım boyunca oynamak istediğim halk oyunlarını oynayabileceğim."
- "Böyle bir mutluluk yaşamamıştım"
Erkul, protez bacağa sahip olmanın hayattaki en büyük hayali olduğunu ve buna kavuştuğunu ifade ederek, "Protezin takılmasıyla çok mutlu oldum, daha önce böyle bir mutluluğu hiç yaşamamıştım.
En büyük hayalim olan protez bacağa kavuştuktan sonra yıllardır oynamak isteyip de oynayamadığım halk oyunlarını da artık oynayabileceğim. Yardımlarından dolayı Bursa Anadolu Dernekleri Federasyonuna ve hayırsever iş adamlarına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İpek Erkul'un annesi Nezihe Erkul (42) da İpek'in küçük yaştan beri çok büyük sıkıntılar çektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"İpek, ayağının kesik olmasından dolayı istediği gibi hareket edemiyor, gezemiyordu. Arkadaşları gibi gezmek okuluna rahat bir şekilde gitmek istiyordu.
Maddi durumumuz iyi olmadığı için okul servislerine de başvuramıyorduk. İpek, bir gün birilerinin kendisinin protez bacak çağrısına kulak vereceğini ve yardımda bulunacağını hissediyordu. Kızımın hayalinin gerçekleşmesine vesile olan herkesten Allah razı olsun. Kızım protez bacağa kavuştu ve biz de İpek kadar mutlu olduk.