Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Okutmanı Emine Orhan, toplumda çevre duyarlılığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başladığı çalışmada, öğrencilerinin de desteğiyle 2 yıl içerisinde kitap, mukavva, pet şişe gibi yaklaşık 50 ton geri dönüşüm malzemesi topladı.
Orhan iki yıl önce çöpte bir torba kitap gördüğünde içinin burkulduğunu ve bunun üzerine geri dönüşüm malzemesi toplamaya karar verdiğini söyledi.
İlk başlarda kitap ve kağıtları evinin misafir odasında biriktirdiğini anlatan Orhan, şöyle konuştu:
Çöpteki kitapları alıp eve götürdüm. Final döneminde, sıraların üzerinde bir sürü kağıt oluyor.
Öğrenciler okul bitince bırakıp gidiyor. Onları da toplayıp eve getirdim. Sonra kendime 'aslında hiç farkında değiliz ama biz defterleri kitapları çok hoyratça çöplere atıyoruz' dedim.
Bunun aslında bir çözümü olmalı. Bu konuda gençler ve çocuklar bana çok yardımcı oldu. Evimin misafir odasını, topladığım atık kitap ve kağıtlara tahsis ettim."
Orhan, Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde atık toplama çalışması yaptıklarını ifade ederek, "Öğrencilerime 'böyle bir çalışma için destek verir misiniz' dedim. Karşılıksız, samimi bir şekilde destek oldular.
Öğrencilerim, iki yıl boyunca yurtlarda kağıt, karton ve plastikleri topladı. Topluma en büyük hizmet her halde bu atıkların toplanması" dedi.
Topladıkları malzemelerin misafir odasına sığmaması üzerine büyük yerde toplamayı sürdürdüklerini dile getiren Orhan, şöyle devam etti:
"İki yıl boyunca bu çalışmayı yaptık. Bu bölgenin insanlarına 'çöp toplayacaksınız' dediğimde önemsemiyorlar, utanıyorlar. Zaman içerisinde bunu yendiler.
Şimdi yaptıkları işin çok önemli olduğunu ve kendilerine gülen insanlara cevap vermesini öğrendiler. Bu işe başladığımda elimde torbalarla gezerken insanlar 'yav bu kadın ne yapıyor' diye çok garip buluyorlardı ama zaman içerisinde alıştılar.
Örneğin gece 11'de bir bayan doktor arayarak 'siz kitap topluyorsunuz. Benim tayinim çıktı, size getirmemi söylediler eğer mümkünse gelebilir miyim' diye arıyorlar.
Sonra anaokullarından kitaplar geldi, öğretmen olan eski öğrencilerim katkı sağladı. Yani bu depo çok kişinin emeği olan bir yer."
Orhan, 50 tonluk malzemeyi makine kullanmadan topladıklarını belirterek, "Buraya gelenler buranın böyle düzenli temiz toplandığını görünce ciddiyetini anlıyor ve bize gönüllü destek veriyor" ifadelerini kullandı.
Bazı öğretmenlerin, öğrencilerine çöplere atılan kağıt ve kitapların önemini anlatmak için depoya getirdiklerini söyleyen Orhan, şunları kaydetti:
"Ben hayatım boyunca hiç ağaç dikemedim. Ama hiç olmazsa doğaya karşı bir sorumluluk olarak dikili ağaçları kurtarabilirim diye düşündüm. Şimdi 20 ton kitap topladık. Bir ton kağıt 17 ağaç kurtarıyorsa, 20 ton kağıtla ormana doğru gitmekteyiz.
Buraya her geldiğimde kendimle, öğrencilerimle ve yaptığımız işin ciddiyetiyle çok gurur duyuyorum. Bunun sadece geri dönüşüm ayağı yok, bir sürü ayağı var.
Arkadaşım burayı artık kiraya verecek mecbur boşaltacağız. Dolayısıyla bize bir yer verilmeli ve bunu devam ettirebilelim ki süreklilik kazansın. İnşallah birileri fark eder bize imkan sağlar."
Ağrı'da kağıt ve plastik fabrikası kurulması gerektiğini belirten Orhan, "Ağrı'nın potansiyeli var. Ağrı'da geri dönüşüm fabrikası olmadığı için, Kayseri, Gaziantep ve Zonguldak'tan arayıp bunları istiyorlar.
Ağrı kendi tükettiğini kendisi tekrar dönüştürüp üretebilmeli" şeklinde konuştu.
Öğrencilerden geri dönüşüm fabrikası talebi
Öğrencilerden Ömer Demir , "Hocamızın çevreye olan bu duyarlılığı bizde de ister istemez bir etki uyandırdı. Bizde kendisine yardımcı olmak amacıyla bu etkinliğe katıldık" dedi.
Demir, Ağrı'da bir geri dönüşüm fabrikası kurularak atıkların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"Atıkları severek toplamaya başladık"
Öğrencilerden Kasım Tunç da Emine Orhan sayesinde zamanla kendilerinde toplum bilinci gelişmeye başladığını ve severek gerdi dönüşüm malzemesi toplamaya başladığını vurguladı.
Tunç, "Artık bu işi yaparken kendimizi mutlu hissediyoruz.
Eğer sesimiz Türkiye'den duyulacaksa burada yaklaşık 50 ton ağırlığında geri dönüşebilen malzeme var. Gerçekten Türkiye'de bu bir ilk. Daha öncede böyle birşeyle karşılaşmadım.
Bunlar doğada çok kolay kaybolabilen atıklar değil. En azından bunların toplanıp geri dönüşüme verilmesi lazım. Küçük bir geri dönüşüm fabrikası olsa çok daha güzel olur" diye konuştu.