Ağrı’da yüzyıllardır verilen ve bayram yemeği olarak da bilinen “Halise” yemeği, küskünleri barıştırarak birlik ve beraberliği sağlıyor.
– Ağrı’da yüzyıllardır verilen ve bayram yemeği olarak da bilinen “Halise” yemeği, küskünleri barıştırarak birlik ve beraberliği sağlıyor.
İl merkezi ve köylerinde Arife gününden yapılmaya başlanan ve bayram sabahına hazırlanan "Halise" yemeği, bayram namazının ardından vatandaşlara ikram ediliyor. Yemeğin yapıldığı mahalle ve köyde, birlik ve beraberliği, dayanışmayı temsil eden yemek, köylüler, komşular ve aileler arasında çıkan husumetleri gidermesiyle biliniyor. Geleneğe göre, Halise’yi yemek için herhangi bir davet gerekmiyor. Bayram namazından sonra bir araya gelen köy ve mahalle sakinleri yemeğin yapıldığı eve giderek, yer sofrasında birlikte oturup tadına bakıyor. Bölgenin kültürünü yansıtan Halise yemeği, köyün birlik ve beraberliğini simgelediği için söz konusu kültür asırlardan beri yaşatılıyor.
Halise yemeğinin genelde kardeşliği, dostluğu temsil ettiğini ifade eden vatandaşlardan İsmail Tanrıverdi, “Halise yemeği genelde kardeşliği dostluğu temsil etmektedir. Bir araya toplanıyoruz. Gerek kendi köylümüz, gerek başka illerden başka köylerden kardeşlerimiz gelmektedir. Bu bir dostluk yemeğidir, kardeşlik yemeğidir. Bütün dost ve kardeşlerimizi mutlaka tüm bayramlarda olsun buraya bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Bayramlarda Halise yemeği geleneğinin bir asırda fazladır sürdüğünü söyleyen Osman Sadak, “Yaklaşık 100 yıllık bir geleneği sürdürüyoruz. Her bayram köyümüze çevre köylerin katılımı ile yaklaşık 500-600 kişinin katılımı oluyor. Halise diye adlandırdığımız yöresel bir yemeğimiz var. Yemeğimizi beraber yedik. Allah yapanların hayırlarını kabul etsin. Dün geceden beri hazırlanıyor. Yaklaşık 20 saat pişme süresi oluyor. Güzel lezzetli bir yemek” dedi.