Ahmed-i Hani Festivali Başladı
2. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu İshak Paşa Sarayında düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı
2.Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali okunan Mevlid-i Şerif ile başladı.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali başladı.
Ağrı Valiliği, Doğubayazıt Kaymakamlığı, Doğubayazıt Belediyesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) iş birliğiyle organize edilen festival kapsamında Ahmed-i Hani Türbesi'nin bulunduğu alanda mevlit okutuldu.
Katılımcılar, öğle namazının ardından İslam alimi Ahmed-i Hani'yi anmak için Türk bayraklarıyla tarihi İshak Paşa Sarayı'na yürüyüş yaptı.
Sarayın avlusundaki açılış programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Halk oyunları gösterisinin ardından konuşma yapan Ağrı Valisi Süleyman Elban, katılımcıların kentin üç önemli zirvesi Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı ve Ahmed-i Hani'ye şahitlik ettiklerini söyledi.
“İslam Düşüncesinde İnsan” temalı “2. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu” Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Doğubayazıt Ahmed-i Hani Kampüsünde başladı. 5 farklı ülkeden 71 bilim insanı bildirilerini sunacak.
28-29 Eylül tarihlerinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ağrı Valiliği ve Doğubayazıt Belediyesi işbirliğiyle “Ahmed-i Hani 2. Kültür, Sanat ve Turizm Festivali” etkinlikleri kapsamında düzenlenen açılış törenine Ağrı Valisi Süleyman Elban, Adalet ve Kalkınma Partisi Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Kurum ve STK Temsilcileri, akademisyenler,basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
Ahmed-i Hani'nin genç yaşlardan itibaren ilimde çok hızlı yükseldiğini belirten Elban, şunları kaydetti:
"Ahmed-i Hani, başta dini ilimler olmak üzere diğer ilimlerde de zirve isim haline gelmiş, edebiyat, şiir ve sanatta yine aynı şekilde temayüz etmiş bir şahsiyet. Yine bu bölgede 20'li yaşlardan itibaren sancak merkezinde katiplik mertebesine yükselmiş, aynı zamanda bürokrat bir şahsiyettir. Dolayısıyla Ahmed-i Hani dediğimizde manevi ikliminden, irfanından Said-i Nursi'nin istifade ettiği bir ilim, irfan insanı.
Öbür tarafta edebiyatta, şiirde zirve bir isim. Ahmed-i Hani, çok iyi bir eğitimci ve 57 yıllık kısa ömrüne birçok eser sığdırmış, birçok insan yetiştirmiş ve bölgemiz insanına çok ama çok ciddi hizmetler etmiş bir isim."
"Teröre karşı sesimizin gür çıkması lazım"
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de AK Parti hükümetlerinin İshak Paşa Sarayı'na önemli yatırımlar yaptığını söyledi.
Ağrılılar ve Doğubayazıtlıların artık teröre "Dur" demeleri gerektiğini anlatan Çelebi, şöyle konuştu:
"Eğer siz bu teröre 'Dur' diyemezseniz buraya gelenlerin belki seneye yarısı gelir ama biz terörün olmadığı, barış sürecinin olduğu dönemlere baktığımız zaman il genelini bir milyondan fazla turistziyaret etmiştir. 24 Haziran gecesinde bir kişiyi burada elektrik direğine bağlayıp, kafasına bir kurşun sıkıp ve üzerine bir not bırakıp gidenler var. Bizim bunlara 'Dur' dememiz lazım. Ağrı, Doğubayazıt halkı kadim halktır.
Bizim bundan sonra teröre karşı sesimizin gür çıkması lazım. Buralara yatırımın gelmesi lazım."
Çelebi, "Kendi bölgemize sahip çıkmamız lazım. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bakiyesidir. Bizim bu topraklarda kimseye vereceğimiz bir çakıl taşımız yoktur ama bu topraklarda büyütebileceğimiz gençlerimiz var." diye konuştu.
Açılış sonrası ney dinletisinin ardından stantları gezen Vali Elban ve beraberindekiler, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Doğubayazıt Meslek Yüksekokulunda 5 ülkeden 71 akademisyenin yer aldığı 2. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu'na katıldı.
Festivale Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zafer Engin, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.
Festival, yarın çeşitli etkinliklerle sürecek.
5 farklı ülkeden 71 bilim insanı bildirilerini sunacak.
Festivalin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. AbdaulhalikKarabulut, Ahmed-i Hani'nin doğup büyüdüğü bu tarihi mekanda, İshak Paşa Sarayının ev sahipliğinde, bir kültür ve bilim merkezi olan Doğubayazıt şehrimizde Ağrı Valiliği, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Doğubayazıt Belediyesi olarak büyük bir işbirliği ve emek sonucunda düzenlemiş olduğumuz bu festivalimiz ve sempozyumumuz vesilesiyle sizleri aramızda görmekten onur duymaktayız.” dedi.
Festival ve sempozyum vesilesiyle iki gün boyunca tarih, bilim, sanat, edebiyat, felsefe ve din alanlarında birçok etkinliklere şahid olunacağını dile getiren Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut sözlerine şu şekilde devam etti; “İshak Paşa Sarayımızda birçok ilmi, edebi, sanatsal ve tarihi etkinlik yapılacağı gibi Üniversitemiz Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulunda farklı ülkelerden ve ülkemizin muhtelif üniversitelerinden ve bilimsel kurumlarından gelen değerli bilim insanlarımız “İslam Düşüncesinde İnsan” ve “Ahmed-i Hânî’nin İlmî Kişiliği, Görüşleri ve İlim ve Fikir Hayatımızdaki Değeri” konularında 5 farklı ülkeden 71 bilim insanı bilimsel tebliğ sunacaklardır.”
Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “bu vesileyle gerek festivalimiz gerekse sempozyumumuza katkısı bulunan ve emeği geçen herkese, özellikle Sayın Valimize, eski ve yeni Kaymakamlarımıza, sempozyum düzenleme kuruluna, yardım ve desteği bulunan tüm resmi kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, yurt dışı ve yurt içinden gelerek bilimsel çalışmalarıyla sempozyumumuza katılan ve katkıda bulunan çok kıymetli bilim insanlarına teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”