03 Mayıs 2020 Pazar 14:06
Ağrı Tarım İl Müdürü Kenan Engin; Çiftçilerin meyveciliğe ilgisi artıyor

Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Engin: "Çiftçilerin meyveciliğe ilgisi artıyor"

Hayvancılık varlığı noktasında Türkiye'de söz sahibi olan Ağrı'da, meyvecilikte de ciddi ilerleme kat edilmiş durumda.

Kış şartlarının en çetin geçtiği illerden olan Ağrı'da meyvecilik noktasında büyük bir ilerleme kaydedilirken, 400 bin büyükbaş ve bir milyon 350 bin küçükbaş hayvan varlığı ile ülkede söz sahibi olan kentte çiftçiler Coronavirus salgınına karşı tedbirlerini alarak üretimlerini aksatmadan yerine getiriyorlar.

Bu zor süreçte çiftçilere desteklerin devam edeceğini söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, meyvecilik alanında Ağrı'da 6 bin dekar alanı meyve fidanı ile buluşturduklarını belirtti.

Hayvancılık noktasında da Ağrı'nın Türkiye'nin en önemli merkezlerinden bir olduğunu ifade eden Engin, et üretimi noktasında Türkiye'de 8'inci sırada yer aldıklarını kaydetti.

"300 çiftçimize 300 Kapama Meyve Bahçesi kurduk"

Kapama Meyve Bahçesi kuran çiftçileri ziyaret eden Engin; vişne, kiraz, elma, armut gibi binlerce meyve ağacın kentte mevcut olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Biz TRT Park alanına geçen yıl 100 dekar üzerine örnek bir Kapama Meyve Bahçesi kurmuştuk. Burada birçok meyve fidanı bulunmaktadır. Bunların arasında vişne, kiraz, elma, armut gibi toplam 5 bin meyve ağacı mevcut. Tabi bunun dışında 'Meyvecilik Projemiz' kapsamında 300 çiftçimize de 5 ve 10 dekarlık örnek kapama meyve bahçeleri kurduk. Üç yıllık projeye 2018 yılında Sayın Valimizin katkı ve talimatlarıyla başladık. Bu yıl üçüncü yılımız. Kent genelinde proje kapsamında şu ana kadar toplam 6 bin dekar alanı meyve fidanı ile buluşturduk. Ağrı'da toplam 225 bin meyve fidanı proje kapsamında toprakla buluştu. Çiftçilerimizle birlikte inşallah Ağrı meyve verecek diyoruz."

"Meyvecilikle ilgili ön yargıyı kırma adına proje başlattık"

Çiftçilerle birlikte yoğun bir emek verdiklerini söyleyen Engin, "İnşallah Ağrı’da meyvecilikte ciddi bir tarımsal faaliyet olarak yerini alacaktır. Meyveciliğe proje ile birlikte çiftçilerimizin ilgisi artıyor. Malum, Ağrı mevsim olarak kış şartlarının ağır geçtiği bir il. Bu yüzden meyvecilik olarak insanlara cazip gelmiyor. Fakat biz Sayın Valimizin de destekleri ile kendi çiftçimize hem tarımsal çeşitliliği artırma adına hem de meyvecilikle ilgili ön yargıyı kırma adına bu projeyi başlattık. Bu proje Özel İdaremizin sağladığı kaynakla hayata geçirildi. Burada çiftçilerimize yüzde 80 hibe desteği veriyoruz. Geri kalanı da çiftçimiz ödüyor. Şu an toplam 300 çiftçimize 300 Kapama Meyve Bahçesi kurduk. Her yılda çiftçilerimizin ilgisi artıyor. Bu projeden önce Ağrı’da Meyvecilik alanı sadece 600 dekardı. Ama şu anda üç yılda bunu 6 bin dekara çıkardık." dedi.

"Hayvan varlığıyla çok önemli bir iliz"

İlin Türkiye'de en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olduğunu ve üretim yapan çiftçilerle sürekli olarak sahada bir araya geldiklerini belirten Engin, şöyle devam etti:

"Meyvecilik projesi dışında diğer alanlarda hayvancılıkla uğraşan ve üretimlerine devam eden çiftçilerimiz de ziyaret ediyoruz. Biliyorsunuz Ağrı hayvancılık noktasında Türkiye'nin çok önemli bir merkezi. 400 bin büyükbaş hayvan, bir milyon 350 bin civarında küçükbaş hayvan varlığıyla çok önemli bir iliz. Et üretim noktasında, 28 bin ton et üretimiyle Türkiye'de 8'inci sıradayız, bu da bizim bu örnek çiftçilerimizin gayretleri ile oluyor. Biz de üretim noktasında çiftçilerimizle sürekli irtibat halindeyiz, onlarla sürekli görüşüyoruz ve sahada bir araya geliyoruz. Şu zamanda özellikle Coronavirus pandemisinin bütün dünyayı etkilediği bir dönemde biz de çiftçimizin, üreticimizin, yetiştiricimizin yanındayız. Çünkü üretim olmazsa olmazımızdır. Tarım Bakanlığımız da çiftçilerimizi her alanda desteklemeye devam ediyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.