Ağrılı çiftçiler: Bu süreçte desteklemelerin artırılması faydalı olacaktır
Coronavirus salgını nedeni ile ülkede birçok sektör neredeyse durma noktasına geldi. Çiftçiler tedbirlerini alarak üretimlerine devam ederken gübre, mazot başta olmak üzere desteklemelerin artırılması gerektiğini belirttiler.
Coronavirus (Covid-19) salgınının Türkiye'de etkisini artırmasından dolayı toplumda ekonominin olumsuz etkileneceği endişesi hâkim.
Bu süreçte çiftçilere sık sık telkinde ve tavsiyede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, çiftçilerin Coronavirus'e karşı tedbir alarak üretimlerine devam etmelerinin önemli ve gerekli olduğu belirtti.
Ağrılı çiftçiler ise gerekli tedbirleri alıp sosyal izolasyon kuralına riayet ederek üretimlerine devam ediyorlar. Çiftçiler, bu süreçte yaptıkları üretimin çok önemli olduğunu ve devletin yaptığı hibe, desteklemelerin kapsamını ve sınırını genişletmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirten Serkan Yıldırım adlı çiftçi, ürünlerde sağlanan hibelerin çiftçileri rahatlattığını kaydetti.
"Hibe ve desteklemeler artmalı"
Hamur ilçesine bağlı Sarıbuğday (Paşvan) köyünde çiftçilik ile uğraşan Yıldırım, "Şu an arazilerimizde tohumlama yapıyoruz. Tabi gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olması bizi yer yer zor duruma sokuyor. Coronavirus'ten dolayı nerdeyse her alanda üretim durmuş, bizimde bu noktada daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.
Evde kalsak çoluk çocuk herkes aç kalacak. Devlet bu süreçte çiftçilere hibe ve desteklemeleri artırmalı. Gübre desteklemeleri var ama bunun kapsamının ve sınırının artırılması lazım. Mazot noktasında da çalışma yapılmalı." dedi.
Hibelerden her köyden bir çiftçinin istifade etmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
"Geçenlerde arpa tohumu desteklemeleri yapıldı, yüzde 75'i hibe olan. Bunun kapsamının genişletilmesi, en azından her köyden bir vatandaşın bu desteklemeden istifade etmesi sağlanmalı ki, bu bile güzel bir çalışma olur. Şu an tohumluk arpanın kilosu 1,25 kuruş, verilen hibede arpanın kilosu 0,75 kuruşa kadar iniyor. Bu da iyi bir fark… Hamur ilçesinin 50 köyü var, 50 köy için 4 ton tohumluk destekleme dağıtıldı. Biz sadece kendi arazilerimize 20 ton arpa tohumlama yapıyoruz. Şimdi kıyaslama yaptığımız, verilen desteklemenin bu süreçte artırılması gerektiğini ortaya çıkarıyor."
"Üretim yapmaya devam edeceğiz"
Bu süreçte üretim yapmak zorunda olduklarını söyleyen besici Sezer Alptekin, "Tedbir amaçlı evdeyiz, bir yere gidemiyoruz, hayvanlarımızı çıkarıp otlatıyoruz. Üretim yapmak zorundayız zaten. Tarım ve Orman Bakanı da tedbir alarak üretim yapmamız gerektiğini açıklamıştı. Üretim yapmaya devam edeceğiz. Devlet ise bu süreçte biz çiftçilere pozitif ayrımcılık yapması gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Salgın kötüye giderse halk üretimden istifade edecek"
Çiftçilere desteklerin artırılması gerektiğini savunan Zebur Alptekin, "Şu an çiftçiler üretim yapabilir, birçok sektör üretimini durdurmuş neredeyse. Doğu Anadolu Bölgesi'nde zaten insanların çoğu çiftçilik ile uğraşıyor. Tüm her şey bu süreçte durmuşken bizler üretim yapabiliyoruz, ondan dolayı desteklemeler arttırılmalı.
Eğer bu salgın daha da kötüye giderse bizlerin üretimlerimizden istifade edilecek, bu durumumuz göz önünde bulundurulmalı." dedi.