3'üncüsü düzenlenen Ahmed-i Hânî Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Doğubayazıt'ta gerçekleştirildi.
Programdan önce Ahmed-i Hani'nin kabrinin bulunduğu türbede ve çevresinde halka yemek ikramı yapıldı. Daha sonra Ahmed-i Hani camiinde kılınan namazından ardından halk, kortej eşliğinde Ahmed-i Hani'nin türbesinden İshak Paşa Sarayı'na yürüdü.
İshak Paşa Sarayı avlusunda gerçekleşen program, Doğubayazıt Merkez Camii İmamı Nurullah Topçi'nin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Doğubayazıt Kaymakamı Zafer Engin'in açılış konuşmasını yaptığı program, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Abdülhalik Karabulut'un konuşması ile devam etti.
Rektör Karabulut, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in ilkokul öğrenimini Doğubayazıt'ta tamamladığını hatırlatarak şunları söyledi:
"Bu toprakların suyunu içmiş, bu topraklarda eğitim görmüş, bu topraklarda büyümüş ve bu toprakların insanlığa bağışlamış olduğu çok önemli 2 bilim insanını tanıtmak istiyoruz. Ahmed-i Hani; bildiğiniz üzere büyük bir İslam alimi, irfan, ilim sahibi bir üstad. Geçen yıl Ahmed-i Hani sempozyumu düzenledik ve birçok ülkeden insanlar sempozyuma katıldı.
Geçen yılki temamız 'İslam Kültüründe İnsan' temasıydı. Bu yılki temamız ise Doğubayazıt'ta ilkokul okumuş, dünyaya mal olmuş sayın Cumhurbaşkanımızın 2019 yılını Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan etmesi sonucunda biz de üniversite olarak bu toprakların evladı olan bilim insanı 'Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimi ve Kültür' temalı bir sempozyum planladık. Bu sempozyumu Doğubayazıt'ta gerçekleştireceğiz." dedi.
Programda bir konuşma yapan Ağrı Valisi Süleyman Elban ise konuşmasında öğrencilerin eğitiminin sadece okullarda gördükleri derslerle sınırlı bırakılmaması gerektiğini Ahmed-i Hani gibi hem ilmi hem de fenni olarak yetiştirmenin faydalı olacağını kaydetti.
Vali Elban, bölgenin yaşanılabilir kılınmasında ilim adamlarının etkisinin olduğuna dikkat çekti.
"Bütün üstün nitelikler ile donanmış bir insan Ahmed-i Hani"
Vali Elban, "Sevgili hemşerilerim bu toplumu, memleketi manevi olarak inşa eden insanlar vardır. Ve bizim, ülkemizin özellikle bu bölgenin yaşanabilir kılınmasını İslami olarak, insani olarak ortamın oluşabilmesi için birçok âlimimizin burada bu ruhu yerleştirmelerinin büyük katkıları var. Ama bunlar içerinde bir tanesi var ki kutup yıldızı gibi. Bugün de adına kültür sanat festival düzenlediğimiz ilim adamı, edebiyatçı, devlet adamı, din adamı hülasa donanması gereken bütün üstün nitelikler ile donanmış bir insan Ahmed-i Hani. Kendisini rahmet, minnetle anıyoruz." dedi.
"Çocuklarımızı sadece okul dersleri yada sadece ilmi dersle değil her ikisi ile birlikte yetiştirmeliyiz"
"Kendisini anarken aynı zamanda bu topraklara bıraktığı ruhu, kardeşlik anlayışını ve insanlık örneğini de doğru anlamaya ve nesillerimize de doğru aktarmaya çalışıyoruz." diyen Vali Süleyman Elban, şunları söyledi:
"Kendi yaşantısı ile döneminde birçok yeteneği ve birçok farklı disiplini, ilmi üzerinde birleştirmiş bir insan. Dolayısıyla biz de bugün nesillerimizi, yavrularımızı bu şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Yani salt okuduğu okuldaki ders ile ya da salt dini ilimlerle ya da salt fen bilimleri ile ya da salt sanatlarla uğraştırmak o gencimizin, yavrumuzun, çocuğumuzun hakkı ile yetişmesi anlamına gelmiyor.
Onun için de biz de onları tıpkı zirve şahsiyet olmuş Ahmed-i Hani gibi çok yönlü yetiştirmek zorundayız. Eğer onu örnek alan çok yönlü yetişmiş nesillerimiz olursa bu toprakların erozyona uğramış ruhu da tekrar Ahmed-i Hani dönemindeki gibi onun kaleminde damlayan güzel mürekkebi her tarafa dalga dalga yayılır.
Ve o gelişmiş kültür ortamında yetişen çok yönlü insanlarımıza da öyle bir iklim oluşur ki, artık şehirdeki o irfan iklimi, o ilim iklimini, o güzel ahlak iklimini herkesi sarar." şeklinde konuştu.
Program sonrası Ağrı Valisi Süleyman Elban ve beraberindekilerle beraber sarayda sergilenen 'Geçmişten günümüze Selçuklu' adlı sergiyi gezdiler. Daha sonra diğer stantlara da uğrayarak programı sonlandırdılar.