HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir'in TBMM'ye taşıdığı soru önerisi..
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ederim.
Dirayet Dilan TAŞDEMİR
Ağrı Milletvekili
Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü son iki yıldır sürekli yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmektedir. İl Sağlık Müdürlüğünde bir takım medikal ürünlerin alımlarında usulsüz yapıldığı, rant uğruna hastaların can güvenliğinin hiçe sayıldığı yönündekişikâyetler CİMER’e de taşınmış ve Sağlık Bakanlığınca 3 müfettiş görevlendirilerek bu yönlü soruşturma başlatıldığı basına yansımıştır.
Görevlendirilen müfettişlerin İl Sağlık Müdürlüğünde incelemelerini sürdürürken, yani soruşturma esnasında dahibu usulsüzlüklerin devam ettiği ortaya çıkmıştır. İddialara göre Patnos’ta yaşanan bir trafik kazasında durumu ağır bir vatandaş Patnos’ta beyin cerrahı olmadığından,daha yakın, beyin cerrahisi ve yoğun bakım ünitelerinin durumu uygun olan Ağrı devlet hastanesi yerine hastanın sağlık durumu, hayatıgöz ardı edilerek Doğubayazıt’a sevk edilmiştir.
Bu usulsüzlük ağının Patnos Devlet Hastanesi 112 Acil üst sorumlusu ve Doğubayazıt Yaşar Eryılmaz Hastanesi arasında oluşturulanbir ağla yürütüldüğüCİMER’e yazılan dilekçede yer almaktadır. Yine müfettişlerin görevlendirilmesine gerekçe olan dilekçede tüm malzemelerin tek firmadan alındığı,malzeme alımının bir rant alanına dönüştürüldüğü, kesilen faturalarda ancak 3. basamak hastanelerde kullanılabilecek malzemelerin satın alınmış gibi gösterildiği, ameliyatlarda kullanılması mümkün olmayan çok sayıda malzeme kullanılmış gibi gösterildiği ve en önemlisi de Ağrı da maliyeti 5000 TL olan ameliyatların Doğubeyazıt’da12-13 bin TL maliyetle yapıldığı ve hastaların bilinçli bir şekilde buraya yönlendirilerek ameliyatların özellikle mesai sonrasına alındığına dair ciddi iddialar yer almaktadır.
Ayrıca Ağrı İl Sağlık Müdürlüğünde devam eden müfettiş soruşturmaları devam ederken Ağrı İl Sağlık Müdürü’nün bir hastanenin başhekimliğine atandığına dair bilgiler mevcut.
Bu bağlamda;
Son iki yıldır yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelen Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü hakkında soruşturma açılması neden bu kadar geç başlamıştır?
Medikal ürünalımlarınınciddi bir rant ve yolsuzluk alanına dönüştürüldüğü, geçmiş dönemlerde bu konuda sahte raporlar hazırlandığı yönündeki iddialar hakkında bir girişimiz olmuş mudur?
Acil hastalar dâhil olmak üzere ameliyatların Ağrı merkez yerine ilçe hastanelerine yönlendirildiği, ameliyatların özellikle mesai sonrasına bırakıldığı, bu nedenle ameliyat ücretlerinin katlandığı ve bunun bütçeye ayrıca bir yük oluşturduğuyönündeki iddialar doğru mudur?
Bakanlığınızca İl Sağlık Müdürlüğündeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını soruşturmakla görevlendirilmiş müfettişlerin soruşturmaları hangi aşamadadır? Soruşturmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?