Ağrı Haber

Ağrı Dağı'ndan buz erimeleri başladı

Ağrı

Ağrı Dağı'ndan eriyen buzullar yerleşim birimlerini tehdit ediyor. Ağrı Dağı'nın zirvesindeki şapka buzullarının sıcaklar nedeni ile erimesi sonucu dağdan akan suların taşıdığı çamur ve kaya parçaları yerleşim birimleri için tehdit oluşturdu.

Hava sıcaklıklarının artması nedeni ile Ağrı Dağı'nın zirvesindeki buzullar erimesi sonucu yer yer patlamalar yaşanıyor. Yaşanan patlamalar nedeni ile Ağrı Dağı eteklerindeki yerleşim alanlarına çamurla birlikte kaya parçaları ulaşıyor.


Yaşananları cep telefonu kamerası ile görüntüleyen turizmci ve dağ rehberi Murat Şahin, videoda yaptığı konuşmasında yaşananları anlattı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve deniz seviyesinden 5 bin 137 metre yüksekliğe sahip Ağrı Dağı'nın 4 bin 900 metreden itibaren başlayan buzullar sıcaklar nedeni ile patladı. Iğdır'ın Aralık ilçesi Ahura Vadisi ve Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Örtülü köyündeki derelere büyük kayalarla birlikte akan çamur, Şahin tarafından cep telefonları ile görüntülendi.

Murat Şahin, yaklaşık 40 yıldır bölgede dağcılık faaliyetleri ve turizm arama-kurtarma işleri yaptığını ve böylesi bir manzara ile ilk defa karşılaştığını belirtti.

Şahin, "Hava günlük güneşlik ama zirveden gelenler bir seli andırıyor. Kuruyan dere yatağından çamurla birlikte dev kaya parçaları geliyor. Tırmanış için çıktığım Ağrı Dağı'nın eteğindeki Yenidoğan köyüne gittiğimizde köylülerin bir yere toplandığını ve bir yere baktığını gördüm. Ben de o noktaya baktığımda gördüğüm manzara korkutucuydu. Tonlarca çamur ve kaya parçaları hızla geliyordu. Gelen kayalar insan gücü ile kaldırılabilecek kayalar değil. Köylüler bu olay yaşanmadan önce zirveden büyük bir patlama sesi duyduklarını söyledi. Şimdilik köylere bir tehlikesi yok ama zirveden ne zaman ne geleceği belli değil." dedi.

Şahin, son olarak sıcakların bu seviyede devam etmesi ile 5- 10 yıl sonra Ağrı Dağı'nın zirvesinde kar kalmayacağını söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.