Ağrı Haber

Ağrı Hayvan Borsasında Son Durum Besiciler Ne İstiyor?

Ağrı

Ağrı Hayvan Borsasında bulunan yetiştiriciler, küpeleme alanındaki sıkıntı, analiz ve denetimin yapılmayışından dolayı zorluklar yaşadıklarını belirttiler.

Türkiye'nin önemli hayvan borsalarından biri olan Ağrı Hayvan Borsası yetiştiricileri sorunlarının olduğunu ve sorunlarına yetkililerin eğilmeleri gerektiğini belirttiler. Küpeleme ve buna bağlı olarak destekleme sisteminde problem olduğunu kaydeden besiciler, bütün hayvanlarını küpelemede sorun yaşadıklarını, küpelerseler bile bütün hayvanlarına destekleme çıkmadığını söylediler.

Çiftçiler aynı zamanda devletin denetim ve yem analizi noktasında yeteri dikkati göstermediğini bundan dolayı da ciddi problemlerin meydana geldiğinin altını çizdiler.

"Yem analizi yapılmalı ve denetim sıkılaştırılmalı"

İthal yerine hayvan ihraç edebilecek konumda olduklarını belirten yetiştiricilerden M. Salih Kösedağ, alınacak önlemlerle sorunlarına çözüm olunacağını belirtti.

Kösedağ, "Yem çuvalı un çuvalını geçmiş. Türkiye'de analiz, denetim yok. Öncelikle ithal hayvanın önü kesilmeli. Türkiye olarak yeteri hayvanımız var, dışarıya hayvan verebilecek durumdayız. Ama sahiplenecek yok. Gelen ithal hayvan Et Balık Kurumlarından kesiliyor, bu kurumda kendi hayvanını kestiği için perde eti, tel etini ithal hayvanın üstünden kesiyor. Biz, Et Balık Kurumuna et verdiğimiz zaman, kuyruğunu, tel etini, böbreğini atıyor, eti yağsız alıyor. Tel etimizi ağırlığı 3 kiloya, kuyruğun ağırlığı bir kiloya iniyor. Yem analiz edilmiyor devlet kanalıyla. Firma yüzde 14 kül veriyor yemi besiciye. Besici bir torba yemden ne kadar et elde edebiliyor ki? İthal et getirilebiliyor ama yemler analiz edilemiyor. Bu büyük bir sıkıntı. Yeme, tarıma, meralara öncelikle el atılmalı, düzenleme yapılmalı ki ondan sonra ithalat çalışılmalı." dedi.

"Yetkililer küpe ve aşı sorununa bir çözüm bulmalı"

Ahmet Sülün adlı çiftçi ise şunları söyledi: "Bir pazara yabancı müşteri gelmediyse sıkıntıdır. Bu sektörü bir fabrika olarak kabul etmeliyiz. Ağrı'da hayvancılık dışında insanlarını doyurabilecek başka ne iş olabilir. Bu ilde de aşı ve küpe sıkıntısı olduğu için iş yapamıyoruz. Yetkililer küpe ve aşı sorununa bir çözüm bulmalı. İthal havyan yerine, çiftçilere destek verilmeli. Ciddi manada bu destek sağlandı mı, ithale ihtiyaç kalmaz."

Ağrı pazarının önemine dikkat çeken Şükrü Yanar da küpeleme alanındaki sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Yanar, "Ağrı'da hayvancılık önemli bir sektördür. Hayvancılık alanında doğuyu besleyen ana damarlardan biri Ağrı'dır. Ağrı Hayvan Borsası çok önemli, buradan günlük 6-7 TIR hayvan batı illerine sevk ediliyor. İthalin önü kesilir, destekler artırılırsa çok daha iyi olacak, ithale de ihtiyaç kalmayacak. Küpe noktasında ciddi sıkıntı var. Vatandaşın 15 hayvanı var, 10 hayvanına destek çıkıyor ama küpeleme sisteminde sıkıntı olduğu için 5 hayvanına destek çıkılmıyor. Benim 7 tane buzağım var, 4 tanesine destek çıkmış 3 tanesine çıkmamış. Gelen memur belli, aşı belli, küpe numarası belli, buzağım ve onun tohumunu yapan tosunumda ahırdadır. Ben neden 3 tane buzağı desteğinden mahrum kalıyorum ki. Yetkililer buna dikkat etmeli." ifadelerini kullandı.

"Hayvan piyasası şu an pahalı, pek alım satım olmuyor"

Mehmet Ali Aydın adlı yetiştirici ise şunları söyledi: "Hayvan piyasası şu an pahalı, pek alım satım olmuyor. Bunun sebebini de bilemiyoruz. Saman fiyatları mı, ithal hayvanlar nedeniyle mi, nakittin olmayışından mıdır? Bunun sebebi biliniyor. Besicide ihtiyacını ithal hayvandan karşıladığı içinde bizler zor durumda kalıyoruz."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.