Ağrı Haber

Çıldır Gölü Göçmen Kuşlarla Renklendi

Gündem

Kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan, Van Gölü'nden sonra Doğu Anadolu'nun en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Çıldır, her mevsim farklı güzelliklere bürünüyor.

 Ardahan'ın Çıldır ilçesinde, kış aylarında tamamen buz tutan yüzeyiyle güzel görüntüler oluşturan Çıldır Gölü, yazın da yavrulama dönemi gelen göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan, Van Gölü'nden sonra Doğu Anadolu'nun en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Çıldır, her mevsim farklı güzelliklere bürünüyor.

Kışın yüzeyinin tamamen buzla kaplanmasıyla yerli ve yabancı turistleri bölgeye çeken Çıldır Gölü, yazın da yavrulama dönemi gelen göçmen kuşları ağırlıyor.

Yavrulama dönemi olması nedeniyle farklı türleriyle göl çevresindeki sazlığı süslemeye başlayan kuşlar, Çıldır Gölü'ne ayrı bir güzellik katıyor.

- "Göldeki su sorunu çözülecek"

Ardahan Valisi Ahmet Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın Çıldır Gölü'nde çok sayıda göçmen kuşun konakladığını ve yavruladığını söyledi.

Göl çevresindeki sazlıkta su seviyesinin düşme sorunu olduğunu belirten Deniz, şunları kaydetti:

"İkinci kez bölgede inceleme yaptım. Önceliğimiz, yazın burayı bekleyen tehlikeyi şimdiden önlemek istiyoruz. İlk olarak Kars tarafındaki Arpaçay Termik Santrali yetkilileriyle görüşeceğiz. Çekilen suyun, belirli bir seviyede çekilmesini isteyeceğiz. Bu kapsamda ilgililerle görüşme yaparak önlem alacağız, çünkü Çıldır Gölü'nün su seviyesini sazlıkla aynı debide tutmamız gerek. Çıldır Gölü'nün su seviyesi farklı ve fazla bir şekilde düşmesiyle sazlığı kurutabilir. Buna acil olarak önlem alacağız. Birinci önceliğimiz, en hızlı şekilde termik santralle görüşüp takviye edilen suyun bir seviyede tutulmasını sağlamak. Onu yaptığımız anda sorun ortadan kalkmış olacak."

Orman ve Su İşleri Ardahan Şube Müdürü Temel Şimşek de yaban kuşlarının göç güzergahındaki sazlığın, bundan sonra farklı türlerle renkleneceğini ifade etti.

Sazlıktaki kuşların yavrulama dönemine girdiğini anlatan Şimşek, "Sazlık, sazan balığının yavru yapma yeridir. Sazan balığının yanı sıra ak pelikan, sakarmeke, yeşilbaş ördeği, tepeli patka, elma baş patka, bahri, angıt, küçük batağan, kızıl şahin, kara çaylak, çakır kuşu gibi kuşların da evidir. Bugün bunlara şahit oluyoruz. Bu sazlık bizim için çok önemli, o nedenle en güzel şekilde yaşamasını sağlayacağız." dedi.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.