Ağrı Haber

Bingöl Arıcılık Çalıştayı

Gündem

Kalkınma Bakan Yardımcısı Coşkun:- "Bingöl'de her ilçede, her noktaya fabrika kuramayabiliriz. Ama balcılıkla bacasız fabrikayı her köye kurabiliriz"- "Bunu en başta bal üreticileriyle, onları organize eden birliğimizle, bilim adamlarımızla ve bakanlık ye

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, "Bingöl'de her ilçede, her noktaya fabrika kuramayabiliriz. Ama balcılıkla bacasız fabrikayı her köye kurabiliriz." dedi.

Coşkun, Valilik, Bingöl Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı iş birliğiyle Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 1. Bingöl Arıcılık Çalıştayı'na katıldı.

Balcılığın Bingöl'de geçmişte aile bazında yapıldığını belirten Coşkun, bugün ise gelişen teknolojiler ve desteklerle Bingöl balının hak ettiği yeri almasını istediklerini söyledi.

Coşkun, Türkiye'de her alanda balcılığı desteklemekle birlikte Bingöl balının hak ettiği marka değerini tanıtmayı, hem ülke hem de Bingöl ekonomisinde en iyi yere taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Siyasiler olarak karşılaştıkları en büyük sorunun işsizlik olduğunu aktaran Coşkun, şöyle devam etti:

"İnsanlar diyor ki, siz Hükümetsiniz Bingöl'e fabrikalar kurun. Vatandaş bunu söyler, haklı. Bingöl'de her ilçede, her noktaya fabrika kuramayabiliriz. Ama balcılıkla bacasız fabrikayı her köye kurabiliriz. İşte bu çalıştaylarla da ilin var olan servetini dışa çıkarmamız lazım. Bunu en başta bal üreticileriyle, onları organize eden birliğimizle, bilim adamlarımızla ve bakanlık yetkililerimizle yapacağız. Kentte balcılık bugün istediğimiz seviyede olmasa bile, 10 yıl, 20 yıl öncesinden çok daha iyi derecede."

Coşkun, Bingöl balının tanıtılması konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını vurgulayarak, bu konuda el ele verip çalışacaklarını dile getirdi.

- "Arıcılık bizim yapacağımız diğer faaliyetlere mani değil"

Vali Yavuz Selim Köşger ise Bingöl balının kalitesini, niteliğini herkesin bildiğini ancak üretimin yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye'nin koloni başına bal üretiminde dünya ortalamasının gerisinde olduğu ifade eden Köşger, şöyle konuştu:

"Bingöl'deki durum biraz daha kötü, Türkiye ortalamasının da altında. Koloni başına 12 kilogram bal elde edildiği anlaşılıyor. Bingöl balının kalitesinin farkındayım. Bu kaliteyi düşürmeden bal üretimini arttırmamız lazım. Bal üretimi, arıcılık bizim yapacağımız diğer faaliyetlere mani değil. Tarıma da mani değil, küçükbaş hayvancılığı geliştirirsek ona da mani değil. Bingöl'de hem tarımı hem hayvancılığı hem turizmi hem de arıcılığı geliştireceğiz."

Çalıştaya, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, arı yetiştiricileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.