BİTLİS ŞENER TOKTAŞ - Bitlis Kültür ve Sanat Derneğine bağlı Tiyatro BİSAD ekibi, dezavantajlı durumdaki köy çocuklarını tiyatroyla tanıştırıyor.
Valilik koordinasyonunda Bitlis Kültür ve Sanat Derneğince yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı'nın Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen "Köy Köy, Okul Okul Tiyatro-2" Projesi ile köy çocukları tiyatroyla buluşturuluyor.
Geçen yıl yaptıkları projeyle 63 köy okulunda gösteri sunan Tiyatro BİSAD ekibi, bu yıl da Bitlis'in 6 ilçesine bağlı 297 köy okulunda, "Hacivat-Karagöz" adlı oyunu sahneleyecek. Ekip bu oyunla 16 bin 445 dezavantajlı köy çocuğunu tiyatroyla tanıştırmayı hedefliyor.
Dernek Başkanı Haydar Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitlis'in ilçelerine bağlı 297 köy okulundaki 16 bin 445 öğrencinin ayağına gittiklerini belirterek, çocukları tiyatroyla tanıştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Bulundukları coğrafi konum nedeniyle köylerin tiyatro gibi sosyal bir etkinlikle tanışamadığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Çocukları bu aktiviteye dahil ederek, onları tiyatroyla tanıştıracağız. Bitlis merkezdeki çocuklar gösterilere katılabiliyor. Buradaki kültür merkezinde sahnelenen oyunları izleyebiliyor. Fakat köy okullarımızda böyle bir imkan yok. Coğrafi konum nedeniyle merkeze yaklaşık 3 saat uzaklıkta köylerimiz var. Köylere kültür merkezi ve tiyatronun gidebilmesi gibi bir şans da yok. Bazı köy yolları kötü bazılarında da güvenlik sıkıntısı var. Buradaki çocukların nasıl tiyatro izleme hakkı varsa köydeki çocukların da hakkı var ve bu sevinci yaşamaları lazım. Bu nedenle böyle bir proje oluşturduk."
-"Çocuklara tiyatroyu sevdireceğiz"
Gidecekleri köy okullarının neredeyse tamamının merkeze uzak olduğunu bildiren Yılmaz, bu köylere tiyatroyu taşıyıp çocuklara sevdireceklerini dile getirdi.
Yılmaz, proje süresinin 6 ay olduğunu ve sahneleyecekleri oyunun prova çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini anlatarak, önümüzdeki günlerde köy okullarında oyunu sahnelemeyi planladıklarını kaydetti.
Yılmaz, "Projemizin kabul görmesinde bize destek sunan Bitlis Valiliğine ve Kalkınma Bakanlığı Proje Ofisine teşekkür ediyoruz. Projemizi eylül ayında tamamlayacağız. Projemizde ufak bir sıkıntı var. 12 Haziran'da okullar tatile girecek. Okullar tatil olsa dahi oyunumuzu köy okullarının bahçesinde sahneleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Tiyatro BİSAD Genel Sanat Yönetmeni Müslüm Güzeltaş ise kitaplarda, televizyonlarda gördükleri Türk tiyatrosunu çocukların ayağına götüreceklerini ifade etti.
Güzeltaş, oyunun içinde doğanın korunması, çalışmak, emeğinin hakkını almak, yardımlaşmak, yaşlılara saygı gibi öğelerin yer aldığını bildirerek, şöyle dedi:
"Bu sanatı meslek edindiğimizde, tiyatroyu ne pahasına olursa olsun en ücra köşelere götürmek şiarıyla yola çıktık ve halen öyle devam ediyoruz. İstedik ki Bitlis genelinde tiyatroyla tanışmayan hiç kimse kalmasın. Burada sahnemiz yok. Ama bizim için her yer sahne ve her yerde oyunumuzu oynayacağız. Bir toplum sanatla aydınlanır. Tiyatro, insanı insana insanca anlatma sanatıdır. Bu nedenle her yerde yapılması gerekir."