Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. 'Sigara içme özgürlüğü' diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlükte olamaz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi.
Resepsiyona davetli konuklarını, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne, milletin evine hoşgeldiniz" diyerek selamlayan Erdoğan, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle düzenlenen bu etkinliğin Türkiye’ye ve dünyaya "hayat sigarasız güzel" mesajını ulaştırabilmesine katkı sağlamasını temenni etti.
Sağlık Bakanlığının düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakmış çok sayıda vatandaşın resepsiyonda yer aldığını hatırlatan Erdoğan, bakanlığın sadece 2015'te 141 binden fazla vatandaşa sigara bıraktırma tedavisi için ücretsiz ilaç desteğinde bulunduğunu söyledi. Erdoğan, 2010'dan bu yana faaliyette bulunan sigara bırakma danışma hattıyla da 23,5 milyondan fazla çağrıya cevap verilerek, vatandaşlara yardımcı olunduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın 2016'yı Tütünle Mücadele Yılı ilan ederek, bu konudaki çalışmalarını bir adım daha ileriye taşımaya hazırlandığını belirtti.
Erdoğan, bugün Külliye'de çeşitli yer ve zamanlarda kendilerinden aldığı söz üzerine sigarayı bırakan vatandaşların da yer aldığına işaret ederek, "Bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemi gösterdikleri için tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanlığı personelimiz de bu önemli gün vesilesiyle düzenlediğimiz kampanya çerçevesinde sigarayı bırakma kararı alan 200 kişiyi temsilen burada bulunan mesai arkadaşlarımız var, bu arkadaşlarımızı da ortaya koydukları iradeden dolayı kutluyorum. İnşallah tüm gayretlerimizle ülkemizde tütün kullanımı alışkanlığını her yıl biraz daha azaltacağız" dedi.
Anayasa'nın 58. Maddesinde "Devlet, gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır" hükmünün yer aldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Devletin en üst temsilcisi olarak bu hükmün gereğinin yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak benim asli vazifemdir. Ayrıca diğer tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü sigara içmeyen kişi tamamen kendi iradesi dışında bir tehlikeye, bir tehdide maruz kalmaktadır.
Devlet hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karış nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, alkole, uyuşturucuya karşı da vatandaşını o şekilde kollamak zorundadır. Bu çerçevede yürütülen tüm çalışmaların hem devletin en üst temsil makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamı adına hem de şahsi olarak sonuna kadar arkasındayım, sonuna kadar destekçisiyim."
Erdoğan, bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüyse hemen pakete el koyarak, sigara paketinin sahibine sigarayı bırakma telkininde bulunduğunu belirterek, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sigarayı bırakmasını tavsiye ve ısrar ettiği kişilere ilişkin resimler, sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili çalışmalarından oluşan serginin açıldığını söyledi.
Ziya Paşa'nın "Bir katre içen çeşme-i pür hun-ı fenadan / Başın alamaz bir dahi baran-ı beladan" mısralarını hatırlatan Erdoğan, "Yani fenalığın kan dolu çeşmesinden bir yudum içen bir daha başını bela yağmurlarından kurtaramaz" dedi.