Ağrı Haber

'2017 Yılına Yüzde 5 Gibi Yüksek Bir Büyüme Oranı İle Başladık'

Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Sayın Cumhurbaşkanımızın sıçrama yılı olarak işaret ettikleri 2017 yılına yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık. 2017'nin devamında bu rakamı daha yukarılara beraber çekeceğiz." dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin başarı hikayesi, örnek gösterilen performansının, kesintiye uğramadan devam edeceğini belirterek, "Terörün her türüyle mücadele ederken ekonomi alanında estirilmeye çalışılan olumsuz rüzgarları birlikte bertaraf edeceğiz. İş dünyamızın bu süreçteki desteği son derece önemli." dedi.

Tüfenkci, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasının ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iktisadi hayattaki başarısının, öncelikle iş adamlarının başarısı olduğunu bildirdi.

İş adamlarının ekonomik faaliyetleri kadar güveni, inancı ve girişimci cesaretinin, Türkiye'yi dünyanın sayılı ekonomilerinden olmasını sağlayacak en önemli güçlerden biri olduğunu belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'a rağmen en hızlı büyüyen ekonomilerden olduk. 2016'nın tamamında sergilediğimiz yüzde 2,9'luk büyüme performansı ile dünyanın 17'nci, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi konumundayız. 2002'den bu yana Türkiye ekonomisi, küresel krize rağmen her yıl ortalama yüzde 5,6 büyüdü. 2002'den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 115 büyüme kaydetti. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıçrama yılı olarak işaret ettikleri 2017 yılına ise yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık. 2017'nin devamında bu rakamı daha yukarılara beraber çekeceğiz."

İstihdam seferberliği

Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlattıkları istihdam seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağlandığına işaret etti.

Nisan itibariyle istihdam seviyesini 28 milyon 157 bine çıkardıklarını vurgulayan Tüfenkci, "Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Aynı dönemde Avrupa Birliği'nde bizim kadar istihdamını artırabilen başka ülke yok. Hatta bırakın artırmayı, İspanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya ve İrlanda gibi ülkelerde o zamandan bu zamana kadar istihdam kaybı yaşandı." ifadesini kullandı.

"Sağlıklı göstergelerden biri"

Tüfenkci, hükümetin reel sektöre yönelik yaptığı desteklerin bankacılık sektörüne hareket getirdiğini anlattı.

2015 Eylül-2016 Haziran dönemi ele alınırsa, 9 aylık süreçte 88 milyar liralık kredi verildiğinin altını çizen Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2016 Eylül-2017 Mart döneminde 220 milyar liralık kredi verilmiştir. Bunun 124 milyar lirası 2016 Eylül-Aralık dönemine aittir. Burada şunu ifade edeyim; sadece işin kredi boyutuna bakıp, kredi genişlemesi dersek meseleye tek yönden yaklaşmış oluruz. Kredilerin en önemli kaynağı durumunda olan mevduatlarda da artış yaşanmıştır. 2015 Eylül-2016 Haziran döneminde 41 milyar lira toplanmışken, 2016 Eylül-2017 Mart döneminde 178 milyar lira mevduat toplanmış. Nitekim sadece kredi boyutlu yani tek yanlı büyümüş olsaydı mevduatın krediye dönüşüm oranında anormal artışlar olması beklenirdi. Ayrıca Haziran 2016 itibariyle yani darbe girişimi öncesi kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,30 iken, darbe girişimi sonrasında Aralık 2016 itibariyle yüzde 3,24'e, en son Mart 2017 verilerine göre yüzde 3,21'e düşmüştür. Bu da sağlıklı göstergelerden bir diğeridir."

İhracattaki artış

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ekonominin tüm alanlarında olduğu gibi dış ticaret alanında da Türkiye'ye ağır faturalar ödettiğine dikkati çekti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.