Kimi üreticilerin ''Fransız bademinden verim alamazsınız'' demelerine rağmen, risk alarak 850 dönüm çorak araziye bugüne kadar 36 bin fidan ektiklerini anlatan Yazıcı, ''Bizimle başlayan badem ağaçlandırması ürün almaya başlandıktan sonra çok hızlı gelişti. Malatya'dan ve çevre illerden insanlar gelip tarlalarımızı geziyor. Bakanlık, bahçemizi 'örnek bahçe' listesine koydu.'' dedi.
Yurt dışına ihraç ediliyor
İlçedeki badem ağacı sayısının 200 bine ulaştığına dikkati çeken Yazıcı, Ağın'ın iklim ve toprağının Fransız bademine adeta ilaç gibi geldiğini ifade etti. Badem ağaçlardan yüksek verim aldıklarını dile getiren Yazıcı, ''Fransız bademi bizim bölgenin toprağı, suyu ve havasından olumlu etkilendi. Kendi bölgesinde bile bu lezzette badem yetişmiyordur.'' diye konuştu.
Bu yıl kendi ağaçlarından 100 ton civarında rekolte beklediklerini ve ürünlerini daha çok Mersin ile Gaziantep'deki ihracatçı firmalara gönderdiklerini anlatan Yazıcı, "Ürünlerimiz iç ve dış piyasada değerlendiriliyor. İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya badem ihraç ediliyor" dedi.
Doğan ise amaçlarının ilçelerinin ekonomik anlamda gelişmesine katkı sunmak olduğunu söyledi. Badem bahçelerinin gelişmesiyle yöre halkı ve mevsimlik işçiler için istihdam olanaklarının da arttığını vurgulayan Doğan, ''Ağın bademle anılacak hale geldi, bunu devam ettireceğiz. Gelecek nesillere bademi aktaracağız ve herkesin geçim kaynağı olacak.'' diye konuştu.
Elaziğ'da yetiştirmeyen yok ?
Elaziğ'da yetiştirmeyen yok ?
Ağrı Haber Ağrı Haber
Ekonomi
İlçede Fransız bademi yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına ön ayak olan Alaaddin Yazıcı yaptığı açıklamada, ortağı Faruk Doğan ile "ilçeye ekonomik anlamda ne kazandırabiliriz?" diye araştırırken, Fransız bademi yetiştirmeye karar verdiklerini söyledi...
Paylaş: