Ağrı Haber

İsrail'den Türk Şirketine 40 Milyon Dolarlık Vergi Borcu

Ekonomi

Yılmazlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz:- "İsrail ile ilişkilerin düzelmesi gereken bir süreçte hukuki olmayan bu uygulamayı son derece yanlış buluyorum. Sonunda Türkiye’ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye çalışı

ANKARA (AA) - İsrail’de faaliyet gösteren Türk şirketi Yılmazlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, şirkete geçmişe dönük hukuksuz şekilde 40 milyon dolar vergi borcu çıkarıldığını belirterek, "İsrail ile ilişkilerin düzelmesi gereken bir süreçte hukuki olmayan bu uygulamayı son derece yanlış buluyorum. Türkiye’ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye çalışıyor" dedi.

Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail Maliye Bakanlığının şirketten 40 milyon dolar (140 milyon İsrail şekeli) tutarında hukuksuz vergi talebinde bulunduğunu savundu. İsrail’in bir taraftan Türkiye’ye doğalgaz satmak için uzlaşı ararken, diğer taraftan 22 yıldır ülkede hizmet veren bir şirketle ilişkisinde hukuk dışına çıkmaması gerektiğini ifade eden Yılmaz, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine gireceği bir dönemde usulsüz bir işlemle karşı karşıya olduklarını belirtti. Yılmaz, şunları kaydetti:

“İsrail hükumeti yabancı işçiler üzerinden aldığı bir vergiyi şirketimizin muafiyeti nedeniyle bizlerden almıyordu. 2003 yılında İsrail hükümetinin yabancı işçiler konusunda aldığı bir kararla kendi yerel çalışanlarını avantajlı duruma getirmek için yabancı işçi çalıştıran şirketlerden yüzde 8 ağırlaştırıcı bir vergi kanunu çıkarttılar. Bu kapsamda yabancı işçi çalıştıran şirketlerin İsrail devletine ek vergi ödemeleri gündeme geldi. Fakat bu durum piyasaya serbest giren ve özel izne tabi olmayan şirketleri kapsayan bir vergiydi. İsrail devleti bizi kanunun çıktığı 2003’ten bu yana bu vergiden muaf tutmuştur. Bu kapsamda, Yılmazlar İnşaat, 2003, 2015 arasında istihdam ettiği Türk işçiler için bu vergiyi ödemedi. Şirket bu vergiyi ödemediğini her yıl bilançolarına yazarak İsrail Maliye Bakanlığına düzenli bildirimde bulundu.”

- "Yerel mahkeme yetkisiz"

Buna karşın, İsrail Maliye Bakanlığı alt kademe memurunun şirkete ödeme emri gönderdiğini kaydeden Yılmaz, şirketin itirazına rağmen konunun yetkisi olmayan yerel mahkemeye taşındığına işaret etti. Şirketlerine Türkiye’den getirdikleri işçiler için muafiyet tanıyan anlaşmaya değinen Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İsrail Savunma Bakanlığına bağlı IMI firması arasında yapılan anlaşmaya göre, herhangi bir anlaşmazlık çıkması halinde çözüm ya da tartışma yeri İsrail yerel mahkemeleri değil Türk hukukuna göre işlem tesis edilmek üzere İsviçre Zürih Mahkemesidir” ifadesini kullandı.

- ‘’Maliye Bakanlığı da usulsüzlüğü bildirdi’’

Yılmaz, İsrail’in iki ülke arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına da aykırı davrandığını öne sürerek. ''Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, İsrail tarafına yazdığı yazıda Türk şirketi ve çalışanlarına karşı yapılan bu uygulamanın tamamen usulsüz ve iki ülke arasında var olan ikili anlaşmaya aykırı olduğu ve ayrımcılık anlamına geldiğini, usulsüz işlemin derhal durdurulmasını talep etmiştir.” değerlendirmesinde bulundu,

- Netanyahu’ya çağrı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya çağrıda bulunan Yılmaz, vergi borcunun ortadan kaldırılmasını istedi. Yılmaz, “İlişkilerin düzelmesi gereken bir süreçte hukuki olmayan bu uygulamayı son derece yanlış buluyorum. Sonunda Türkiye’ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye çalışıyor” görüşüne yer verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.