Ağrı Haber

Piyasaların gözü ABD verisinde! işte nedeni ?

Ekonomi

Çin'de pay piyasalarında düşüşlerin yüzde 7'ye ulaşması durumunda devreye giren otomatik durdurma sisteminin bu hafta başından beri iki kez çalışmasının ardından sistemin askıya alınması, bugün pay piyasalarının sert bir şekilde dalgalandıktan sonra deng.

Şu dakikalarda Çin'de Şanghay bileşik endeksi önceki kapanışa göre yüzde 2 değer kazanırken, yuan da dolar karşısında yatay bir seyir izliyor. 

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentiler seviyesinde olmasına karşın Çin piyasalarından başlayarak dünya geneline yayılan satış baskısının etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 2,32, S&P 500 endeksi yüzde 2,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,03 geriledi. 

Analistler, önceki gün açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının piyasa beklentileri doğrultusunda olmasının ardından faiz artırım süreci ile ilgili beklentileri, makroekonomik verilerin şekillendireceğini ifade ediyor. Bu anlamda bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin piyasaların odak noktasında bulunacağını aktaran analistler, Çin kaynaklı endişelerin de bugün Asya piyasalarındaki işlemlerle hafiflediğine dikkati çekiyor. 

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi geniş bant içinde dalgalı seyrini devam ettirirken, pay piyasaları düşüş eğilimini sürdürdü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,29, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,72 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,96 değer kaybetti. 

Yurt içi piyasaların, dün küresel piyasalardan pozitif yönde ayrıştığı görüldü. Dolar/TL, gün içinde 3,0281'i gördükten sonra düşüşe geçerken, BIST 100 endeksi ise 70.000 puanın altını gördükten sonra yükselişe geçerek yüzde 0,42 artışa 71.496 puandan kapandı. Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinin 72.500 ve 73.400 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor. 

AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler, kasım ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinin 2014'ün aynı ayına göre yüzde 4,04 artmasını bekliyor. 

Ekonomistler, Kasım 2015 dönemine ilişkin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 4,86, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,82 artacağını öngörüyor. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Ekim 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 artmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.