Bu yıl bunu artırarak 72 milyona çıkartacağız. Gelirle ilgili 12,2 milyar dolarlık beklentimiz var.
Bu sadece ana şirket, iştirakleri de sayarsak 5,5 milyar dolar da oradan gelir" dedi.
Aycı, THY'nin filosuna yeni kattığı 777-300ER uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yakıt fiyatlarındaki düşüşün THY'nin 2015 bilançosuna etkilerini değerlendiren Aycı, fiyatların her havayolu şirketini olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyledi.
Aycı, bilançodaki toplam olumlu gelişmelerin tamamının buna bağlanamayacağını ifade ederek, "Üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre 200 milyon dolar fazla kar ettik. 890 milyon dolar kara çıktık 3. çeyrekte. Bunu ortaya koyarken burada elimizi rahatlatan sadece yakıt değildi.
Yakıt önemli bir faktördü. ABD'de inanılmaz karlar yazdılar. Biz de bunun bir ölçüde ciddi anlamda faydasını gördük. Arkadaşlarla uyguladığımız başarılı pazarlama politikaları, mali disiplin, iştiraklerde verimliliği artırma çalışmalarımız... THY haricinde 16 şirketimiz var.
Bunların arasındaki uyumu, verimliliği ve rol paylaşımını iyi yönettiğiniz zaman farkın bir kısmı da oradan geliyor" diye konuştu.
Dolar karşısında diğer para birimlerinin değer kaybetmesinin olumsuz sonuçları olduğuna dikkati çeken Aycı, uluslararası operasyon yapan bir şirket oldukları için bundan etkilendiklerini kaydetti.
Aycı, bu değer kaybının birim gelirleri etkilediğini aktararak, yakıt düşüşünün havayolları için "mükemmel bir durum" ortaya çıkardığı algısının yanlış olduğunu söyledi.
YAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN GELİRLERE ETKİSİAycı, havayollarının en önemli gider kalemlerinden birinin yakıt giderleri olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Yakıt düştüğü zaman, bilet fiyatları ve gelirler de düşüyor. Çünkü yakıttaki düşüşle diğer havayolu şirketleri de ilave kapasite koyarak, arz fazlasını oluşturuyor. Özellikle 'low cost' şirketlerin ciddi baskısı başlıyor. Yani eski uçaklar uçuyor. Yani uçaklar yakıt ucuz olduğu için devreye giremiyor. Bu anlamıyla da birim gelirler üzerindeki baskı daha da artıyor. THY'nin kar kompozisyonunun gelişiminde başka faktörler de var."
THY'NİN 2016 HEDEFLERİAycı, THY'nin 2016 beklentileri hakkında da bilgiler verdi.
Bu yıl 72 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini dile getiren Aycı, "62 milyon yolcu hedefi geçen yılındı. Bu yıl bunu artırarak 72 milyona çıkartacağız. Gelirle ilgili 12,2 milyar dolarlık beklentimiz var. Bu sadece ana şirket, iştirakleri de sayarsak 5,5 milyar dolar da oradan gelir. Büyüyoruz, gelişiyoruz. 2023'te hedef 30 milyar doları yakalamak. Bunun için 450 uçak yetmez" dedi.
Aycı, ABD'deki havayolu şirketlerinin Ortadoğu'daki havayollarına bakışının THY'yi etkileyip etkilememesi konusunda ise rahatsız olunacak bir durumun olmadığını söyledi.
ABD'DEKİ FAALİYETLERABD'ye, buradaki havayollarının ekmeğini almak için gelmediklerine vurgulayan Aycı, diğer havayollarından farklı olarak güçlü bir iç pazara sahip olduklarını kaydetti.
Aycı, 80 milyonluk Türkiye haricinde yakın coğrafyayı da arkalarına alarak 150-200 milyonluk bir yolcu kapasitesini taşıdıklarını anlattı.
Bunların kendi yolcuları olduğunu ifade eden Aycı, "Bunlar Amerika'daki havayollarının yolcuları değil. Biz Amerika'dan yolcu almıyoruz, getiriyoruz. Bu nedenle buraya yolcu getirenle yolcu alanı ayırt etmek lazım. ABD'de okuyan öğrenci sayısı bakımından ilk ondayız.
Bu çocuklar ve aileleri burayı sürekli ziyaret ediyor. Ciddi anlamda karşılıklı ziyaretler söz konusu. Amerika'daki havayolu şirketleriyle tersine rekabet değil, onlarla birlikte pastayı büyütmeye aday bir havayoluyuz" değerlendirmesinde bulundu.