Ağrı Haber

'Güneş Enerjisinde Türkiye Üretim Üssü Haline Gelebilir'

Gündem

22. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının (ICCI 2016) “Enerji Sektöründe Yeni Bir Yol Haritası: Serbestleşme Sürecinde Neredeyiz?” başlıklı TÜSİAD Özel Oturumu’nda konuşan Ak,

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesiyle Türkiye'nin bölgede üretim üssü haline gelebileceğini bildirdi.

22. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının (ICCI 2016) “Enerji Sektöründe Yeni Bir Yol Haritası: Serbestleşme Sürecinde Neredeyiz?” başlıklı TÜSİAD Özel Oturumu’nda konuşan Ak, Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ulusal katkısı dahilinde 2030 yılına kadar rüzgar enerjisi kapasitesini 16 GW, güneş enerjisi kapasitesini ise 10 GW düzeyine çıkarmayı hedeflediğini belirterek, bu hedefleri yakalayabileceklerini kaydetti.

Fosil yakıt maliyetlerinin son yıllarda içinde bulunduğu düşüş trendinin yenilenebilir enerji yatırımlarını etkilemeyeceği düşüncesinde olduğunu ifade eden Ak, şunları aktardı:

"Türkiye, rüzgar enerjisinde olduğu gibi geleceğin önemli bir enerji kaynağı olarak görülen güneş enerjisinde de oldukça yüksek bir potansiyele sahip. Kuzey Afrika, Çin ve Orta Doğu gibi güneş sektöründe katlanarak büyüyecek bir pazarın merkezinde yer alıyoruz. Türkiye’nin bu potansiyelini çok iyi değerlendirmesi, güneş enerjisi teknolojisini geliştirmesi gerekiyor. Böylece çevre pazarlara da panel ihracatı yaparken, yabancı yatırımcıların da bu alandaki üretimini Türkiye’ye kaydırmasını sağlayabiliriz. Güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesiyle ülkemiz, bölgede üretim üssü haline gelebilir. Böylece güneş enerjisinde 10 bin MW hedefinin de üzerine çıkabileceğine inanıyorum.”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Özel Oturumu’nda konuşan Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Özdemir ise yenilenebilir enerji projelerinde fiyat ve alım garantisi destekleri sunan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) enerji projelerinin desteklenmesinde kilit noktada ve alım garantisi geçerlilik sürelerinin 10 yılın üzerine çıkarılmasının sektörü destekleyici olduğunu bildirdi.

Özdemir, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde gelecek dönemde sisteme bağlanması planlanan ek 5 bin MW hedefinin yerine getirilmesinde Zorlu Enerji olarak üstlerine düşen görevi yerine getirmek üzere azami çaba gösterdiklerini ifade ederek, “Rüzgar enerjisi sektöründe fizibilitesi doğru ve rasyonel analizlerle yapılmış olan kapasitelere başvuruda bulunulmasının, bu kapasitelerin öngörüldüğü şekilde hayata geçirilmesi için büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu anlamda YEKDEM mekanizmasının sürelerinin uzatılmasının önemli olduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji sektöründe yatırımcı, tedarikçi, ekipman ve hizmet sağlayıcılarını, ulusal ve uluslararası ziyaretçi ve sektör ilgililerini buluşturan ICCI 2016’da Zorlu Enerji, “Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları”projesi kapsamında geliştirdiği özel uygulamasıyla, büyük ilgi gören standını ziyaret edenlerin karbon ayak izini hesapladı. Grup, iklim değişikliği ile mücadelede iç ve dış paydaşlar düzeyinde farkındalık oluşturmak üzere hayata geçirdiği proje ile katılım gösterdiği etkinlikler nedeniyle yarattığı karbon emisyonunu telafi edebilmek amacıyla, işletmelerinin bulunduğu bölgelerde ağaçladırma çalışmaları gerçekleştiriyor.

ICCI 2016’ya 21 ülkeden 277 firma ve 200'ü aşkın konuşmacı ve 15 bine yakın ziyaretçi katılırken, düzenlenen 35 oturumda enerji politikaları, enerji mevzuatı ve stratejileri, enerji verimliliği ve teknolojileri gibi birçok konu ele alındı. Bu yıl öne çıkan konular ise Türkiye, Avrupa ve Afrika enerji ticareti ile ulusal ve uluslararası pazarlardaki yeni teknolojiler oldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.