Hakkari'ye atanan öğretmenler, düzenlenen seminerde, günlük ihtiyaçlarını karşılamaları ve öğrencilerle iletişim sağlamaları amacıyla yaygın kullanılan Kürtçe kelimeleri öğrendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2016 Şubat döneminde kent merkezi ve ilçelerine atanan aday öğretmenlere yönelik “Anadolu'da Çok Kültürlülük, Kaynakları ve Eğitime Yansımaları" semineri düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde 8 gün süren seminerde 367 öğretmene, günlük ihtiyaçlarını karşılamaları ve öğrencilerle iletişim sağlamaları amacıyla bölgede yaygın kullanılan Kürtçe kelimeler öğretildi.
Öğretmenlere bunun yanı sıra örf, adet, gelenekler, ilin demografik, ekonomik, aşiret kültürü, aile yapısı, aile içindeki rol dağılımı ve kadın erkek ilişkileri konularında bilgiler verildi.
- "İnsanları kazanmak için öğrenmek istiyorum"
Yüksekova ilçesine atanan öğretmenlerden Samsunlu Büşra Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görev yeri Hakkari'ye çıktığında önce olumsuz tepkiler aldığını anlattı.
Ancak kendisinin kente kötü hislerle gelmediğini belirten Sezer, "İyi ki Hakkari'ye gelmişim. Şimdi bize Kürtçe eğitim veriyorlar. Çok istekliyim. Kendimi geliştirmek için öğrenmeyi planlıyorum. 'Bir dil bir insan' demektir. İnsanları kazanmak, onlarla iletişim içinde olmak için Kürtçe öğrenmeyi istiyorum." dedi.
- "Kürtçeyi daha çok halktan öğrendik"
Muğla'nın Fethiye ilçesinden Yüksekova'ya atanan sınıf öğretmeni Kübra Yıldız ise Hakkari'ye atandığı için ilk başta tedirgin olduğunu söyledi.
Ancak kente geldiğinde çok ayrı bir ortamla karşılaştığını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
"Halk bize çok iyi, saygılı davranıyor. Çok memnun kaldık. Yeni gelen arkadaşlarım da çok memnun kaldı. Bizler 16 kişilik öğretmen gurubu olarak Yüksekova'ya atandık. Oraya gittiğimizde halk tarafından çok güzel karşılandık. Bize verilen seminerde Kürtçe öğrettiler. Ancak Kürtçeyi daha çok halktan öğrendik."
Yıldız, seminer sayesinde Kürtçe "Başım gözüm üstüne", "Nasılsın, iyi misin?" gibi cümleleri söyleyebildiklerini bildirdi.
Öğretmenlerden Yasemin Ucay da seminerde Kürtçe "Hoş geldin", "Teşekkür ederim" gibi kelimelerin yanı sıra renk ve isimleri öğrendiklerini belirtti.