Türkiye'deki kaz popülasyonunun yüzde 30'una sahip olan Kars'ta, yeni sezonda baharla birlikte yeni yumurtadan çıkan yavruların heyecanı yaşanıyor.
Kazı ve kaz yemekleriyle ünlü Kars'ta, nisan ayıyla ilk yavrular yumurtadan çıkmaya başladı. Kümeste palazlanmalarının ardından anne kazlarla açık havaya çıkarılan kaz yavrularının, çayırlık alanda otlamaları ve küçük su birikintilerinde yüzmeleri, kaz çiftliklerine canlılık kattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her geçen yıl kaza olan ilginin arttığını ve kaz yemeklerinin Kars için bir marka değer haline geldiğini belirtti.
Kars bölgesinde yaklaşık 300 bin civarında kaz popülasyonu bulunduğunu ve bu tür açısından Kars'ın Türkiye lideri konumunda bulunduğunu ifade eden Düzgün, "Ancak bu yeterli değildir. Kaz besicilerimiz alacakları hibe destekleriyle daha modern kaz çiftlikleri kurarak daha fazla kaz üretebilirler. Biz bu konuda her türlü desteği veriyoruz." dedi.
- "Ankara, İstanbul ve İzmir’den isteyenler var"
Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde kaz yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Güven Hotan ise yılın ilk kaz yavrularını doğayla buluşturduklarını dile getirdi.
Kaza ilginin son yıllarda giderek artmasıyla kaz yetiştiriciliğinin canlandığını ve hemen her ailenin, kendi ihtiyacı dışında da kaz yetiştiriciliği yapmaya başladığını anlatan Hotan, şunları kaydetti:
"Artık biz bu işin ticaretini yapmaya başladık. Ankara, İstanbul ve İzmir’den isteyenler var. Ayrıca Sarıkamış'taki kayak merkezinde kaz eti popüler olduğu için otellerden talep çok oluyor. Bundan dolayı biz de bu işi büyütmeye başladık. Kaz üretimini artırmaya çalışıyoruz. ilk olarak 40 yavru çıktı, bundan sonra yavrular peyderpey gelecek. İlk etapta bin kaz üretmeyi planlıyorum."