Ağrı Haber

Kerpiç Evde Iğdır'ın Tarihini Sergiliyor

Gündem

Iğdır'da yaşayan Oluz, araştırmaları sonucu topladığı yöreye ait eski eşyaları, baba yadigarı kerpiç evde sergiliyor- Oluz: - "Atalarımızdan kalma eski ev eşyaları ve tarım aletlerini sergileyerek geçmişi günümüze yansıtmak istedim. Bu çalışmanın yakın ge

IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Iğdır'da yaşayan tarih tutkunu Coşkun Oluz, babasından kalma kerpiç evi "Ata Ocağı" ismini verdiği galeriye çevirdi.

Melekli beldesinde, bölgede yaşamış medeniyetler üzerine hobi olarak araştırmalar yapan 45 yaşındaki Oluz, 15 yıl boyunca elde ettiği eski tarım aletleri ve günlük eşyaları bir araya getirdi.

Bölgede çeşitli araştırmalar yapan Oluz, topladığı birbirinden farklı malzemeleri "dört kerpiçli Iğdır evi" olarak bilinen baba yadigarı evde ve bahçesinde ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Bahçesinde, geçmişte yöre halkı tarafından kullanılan kağnı, tandır, yayık ve saban gibi eşyaların sergilendiği ev, yöre halkının da ilgisini çekiyor.

Oluz'un "Ata Ocağı" adını verdiği kerpiç evdeki eski radyo, fotoğraf ve dikiş makineleri ile ne amaçla kullanıldığı belinlenemeyen bazı tarihi eşyalar da ilgi görüyor.

- "Tarihi eserlere de rastlamanız mümkün"

Oluz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski eşyaları toplamaya hobi olarak başladığını, zamanla bu hobisinin tutkuya dönüştüğünü söyledi. Birçok kavmin ve medeniyetin yaşadığı bölgenin kültürel değerlerinin yok olmaması gerektiğini belirten Oluz, şöyle devam etti:

"Melekli, çok eski bir tarihe sahip. Burası Iğdır'ın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Melekli'de bulunan ve atalarımızın kullandığı eski ev eşyaları, tarım aletleri gibi eşyaları bir araya getirerek baba ocağımız olan bu evde bir etnografya sanat galerisi oluşturmaya karar verdim. Kendi imkanlarımızla oluşturduğumuz bu galeride, yöremizde bulunan ev ve tarım eşyalarının yanı sıra yontma taş devrinden tutun da Urartu, Selçuklu ve Safevi dönemine kadar birçok medeniyete ve döneme ait materyale rastlamanız mümkün."

Böyle bir galerinin Melekli'de bulunduğunu duyarak gelen ziyaretçilerin Ata Ocağı'nı beğendiklerini aktaran Oluz, şöyle devam etti:

"Atalarımızdan kalma eski ev eşyaları ile tarım aletlerini sergileyerek geçmişi günümüze yansıtmak istedim. Bu çalışmanın yakın geçmişimize ışık tutacağını düşünüyorum. Burası için özel bir lisans almak istiyorum. İnsanlarımızın, özellikle yaşlı kesimin ciddi ilgisi var. Bilenler genelde hafta sonları burayı ziyaret ediyorlar. Yaşlılarımız anılarını tazeliyor. Yöremize ait ev eşyaları ve tarım aletlerinin yanı sıra tarihi eserlere de rastlamanız mümkün. Zamanında kırılarak mızrakların ucuna takılıp avlanma ve kesme gibi işlerde kullanılan ve yontma taş devrinden kaldığı belirlenen obsidyen taşlarından atalarımızca kullanılmış malzemelere kadar birçok eşya mevcut."

Oluz, kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Ata Ocağı'nın bahçesindeki onlarca çiçek türü, tarihsel dokusu ve doğal havasıyla Iğdır'ın uğrak yerlerinden biri olmaya talip olduğunu da kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.