Ağrı Haber

Şekerbank 3 Yılda 650 Bin Yeni Çiftçi Ve Kobi'ye Ulaşacak

Gündem

Servet Taze, bankanın rekabette öne çıkan alanlarını ve gelecek döneme ilişkin hedeflerini Kapadokya’da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Şekerbank'ın, gelecek dönemde kaynaklarını daha da tabana yayarak üretimin, KOBİ’lerin ve ihracatın finansmanına odaklanacağını belirterek, "Hedefimiz, 2018 sonuna kadar 650 bin yeni çiftçi ve KOBİ müşterisine ulaşmaktır" dedi.

Servet Taze, bankanın rekabette öne çıkan alanlarını ve gelecek döneme ilişkin hedeflerini Kapadokya’da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Taze, toplantıda yaptığı konuşmada, bankacılık sektöründe toplam kredilerin milli gelire oranının 2015 sonunda yüzde 80’e yaklaştığını belirterek, Türkiye’nin üretim ve yatırıma dayalı büyüme hızını yakalaması için sektörde KOBİ ve ticari kredilere yönelişin ivme kazanmasını çok olumlu bulduklarını anlattı.

Sektörde ticari kredilerin toplam kredilere oranının Aralık 2013’te yüzde 67 iken, 2015 sonunda yüzde 73’e yükseldiğini kaydeden Taze, tasarruf oranı düşük ve sermaye birikimi yetersiz olan ülkede 2023 hedeflerine ulaşmak ve potansiyel büyüme hızını sağlamak için finans sektörünün üretim ve yatırıma dayalı büyümeyi finanse etmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

- "Toplam kredi portföyümüzün yüzde 88'i ticari kredilerden oluşuyor"

 

Taze, Şekerbank’ın 63 yıl önce Anadolu’da sayıları yüz binleri bulan pancar çiftçisinin küçük birikimleriyle üretimi ve kırsal gelişime dayalı iktisadi kalkınmayı desteklemek için kurulduğunu anımsatarak, toplam kredi portföylerinin yüzde 88’ini ticari kredilere, yani tarım, esnaf, işletme, KOBİ, ticari ve kurumsal kredilere ayırdıklarını, bu alanda sektörde en önde gelen bankalardan biri olduklarını söyledi.

"Üretimi desteklemek, Şekerbank’ın DNA’sında var. Bugün de kuruluşumuzdaki misyonu yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz” diyen Taze, şubelerinin birçoğunun bulundukları yerde yarım asırdır faaliyet gösterdiğine dikkati çekti.

Taze, "Şekerbank olarak, önümüzdeki dönem için reel ekonominin ve müşterilerimizin mevcut ihtiyaçlarını karşılarken onların sosyal, kültürel, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliklerini de göz önünde bulunduran bir bankacılık anlayışı benimsedik" diye konuştu.

Kurumsal ve ticari bankacılıkta, net dış talep kaynaklı büyümenin finansmanına katkı sağlayacak bir strateji izlediklerini vurgulayan Taze, Mart 2016 sonu itibarıyla Şekerbank’ta toplam kurumsal ticari kredilerin yüzde 20’sini ihracat kredilerinin oluşturduğunu belirtti.

Taze, "Kendi portföyümüzde kurumsal ticari kredilerde ihracatın finansmanına ayırdığımız payı 2018 sonuna kadar yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Sektörün son yıllarda odaklandığı KOBİ ve tarım kredilerinde köklü uzmanlığı bulunan Şekerbank’ta KOBİ ve tarım kredilerine toplam krediler içerisinde ayrılan payın sektör ortalamasının 2 katı üzerinde, yüzde 55 olduğunu aktaran Taze, "KOBİ ve tarım bankacılığı bundan sonra da ana odağımız olacak. Çiftçiye, esnafa, küçük ve orta boy işletme sahiplerine kullandırdığımız kredilerin payını daha da artıracağız" şeklinde konuştu.

Tabana yaygın bankacılıkta önemli bir uzmanlıkları bulunduğunu dile getiren Taze, sektörde ortalama 146 bin TL olan KOBİ’lerde ortalama müşteri başına düşen kredi tutarının, Şekerbank’ta 63 bin TL olduğunu bildirdi.

 

- "60 bin çiftçi ailesine 1,6 milyar TL finansman sağladık"

 

Servet Taze, hedeflerine de değinerek, "Bizim için önemli olan, hacimsel artış ya da pazar payından daha çok fayda sağladığımız kişi sayısıdır. Bunu da kaynaklarımızı tabana yayarak, daha çok kişiye ulaşarak gerçekleştireceğiz. Bu doğrultuda hedefimiz, 2018 sonuna kadar 650 bin yeni çiftçi ve KOBİ müşterisine ulaşmaktır" ifadelerini kullandı.

Üretimin sürdürülebilirliği için çiftçiler toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak Kasım 2014’te "Aile Çiftçiliği Bankacılığı"nı başlattıklarını anımsatan Taze, proje kapsamında son 1,5 yılda 60 bin çiftçi ailesine 1,6 milyar TL finansman sağladıklarını kaydetti.

“Aile Çiftçiliği Bankacılığı” kapsamında büyük şehirlerde yaşayan kesimde de tarımın önemi konusunda farkındalık sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Taze, bu amaçla gerçekleştirdikleri iletişim çalışmaları kapsamında Twitter üzerinden 10 binin üzerinde paylaşım yapıldığını söyledi.

Çiftçilerin topraklarında kalıp, üretime devam etmesi çağrısında bulunan bu mesajları, tabelalara bastırıp köylerin en merkezi yerlerine, evlerin ya da çeşmelerin duvarlarına asarak gerçek sahiplerine de ulaştırdıklarını belirten Taze, ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların bugüne kadar 24 ödül aldığını bildirdi.

Taze, 2015’te özel bankalar tarım kredilerinde yüzde 18 büyürken, Şekerbank’ın yüzde 32 ile sektörün üzerinde büyüme kaydettiğine işaret ederek, bankanın tarım kredileri pazar payının Mart 2016 sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 11’e ulaştığını söyledi. Taze, Şekerbank’ın önümüzdeki dönemde de kuruluşundaki tarımın finansmanı misyonunu yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

 

- "Balık vermiyor, tutmayı öğretiyoruz"

 

Şekerbank Genel Müdürü Taze, stratejilerinin önemli bir unsurunun da finansal kapsayıcılık olduğuna işaret ederek, Türkiye’de bankacılık sistemine dahil olmamış 600-700 bini esnaf ve mikro işletme olmak üzere 15 milyona yakın kişi bulunduğunu söyledi.

Şekerbank'ın, Türkiye'de ilk ve tek olan mikro finansman yöntemiyle daha evvel hiç banka ile çalışmamış ve finansal kaynaklara erişimi kısıtlı olan kesime ulaştığını kaydeden Taze, "Yüz yüze yapılan görüşmelerle esnaf ve çiftçilerin işini nasıl kuracağını ya da geliştireceğini, ödeme gücünü birlikte değerlendiriyor; finansal tablolarını birlikte oluşturuyoruz. Yani balık vermiyor, tutmayı öğretiyoruz" şeklinde konuştu.

Servet Taze, Mikro Finansman Projesi kapsamında gelecek 3 yılda kırsal bölgelerdeki bin 500 esnaf ve çiftçiyi ilk kez bankacılık hizmetleriyle tanıştırmayı hedeflediklerini ve finansal kapsayıcılıkta sektöre örnek bir model sunacaklarını da kaydetti.

Kadın bankacılığı kapsamında yaptıkları çalışmalar ile son bir yılda yaklaşık 8 bin kadın girişimciye 310 milyon TL finansman sağladıklarını belirten Taze, 2018 sonuna kadar da özellikle kırsal bölgelerde olmak üzere 28 bin kadın girişimciyi destekleyerek ekonomiye kazandıracaklarını bildirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile yaptıkları iş birliği kapsamında kadın esnafa uygulamalı girişimcilik eğitimi ve finansman sağladıklarını kaydeden Taze, tarımda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi amacıyla yürütülen projelere de destek olduklarını belirtti.

Taze, enerji tasarrufunu yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009 yılında Türkiye’de bir ilk olarak geliştirdikleri EKOkredi ile enerji verimliliği alanındaki yatırımları uygun koşullarda desteklediklerini söyledi.

EKOkredi ile bugüne kadar 682 milyon TL’nin üzerinde finansman desteği sağladıklarının altını çizen Taze, bu sayede 80 bini aşkın kişinin enerji tasarrufu ile tanıştığını dile getirdi.

EKOkredi ile yapılan enerji verimliliği yatırımlarıyla 23,2 milyar kilowatt-saat enerji tasarrufu elde edilirken, 5 milyon ton karbondioksit salımının engellendiğini belirten Taze, 111 bini aşkın konutun yalıtıldığı EKOkredi kapsamında 207 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu gerçekleştiğini söyledi.

Taze, enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında bireysel bankacılık kapsamında sundukları EKOkredi Yalıtım ürününün Türkiye’nin apartman ve site yönetimlerine özel tek kredisi olduğunu da vurguladı.

Servet Taze, Şekerbank’ın sürdürülebilir kalkınmanın ve enerji verimliliğinin finansmanındaki öncü rolünü sürdüreceğinin altını çizerek, "2018 sonuna kadar 45 bin kişiyi daha enerji verimliliği ile tanıştıracağız. EKOkredi kapsamında 3 yılda kurumsal ve ticari bankacılıkta 150 milyon TL, bireysel bankacılıkta 200 milyon TL, işletme-tarım-KOBİ bankacılığında ise 60 milyon TL olmak üzere toplamda 410 milyon TL finansman sağlayacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.