Ağrı Haber

Viyana'da Esad'ın kaderi

Gündem

Esad rejiminin bir diğer önemli müttefiki İran, Suudi Arabistan'ın muhalefeti yüzünden Viyana'daki toplantıya davet edilmedi.

Viyana'da toplantı sonrasında açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Cübeyr, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkedeki geçiş sürecinde nasıl bir rol oynayacağına dair bir fikir birliği sağlanamadığını açıkladı.
Cübeyr dört ülkenin Suriye konusunda istişarelere devam kararı aldıklarını belirtti.
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Esad'ın geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini tekrarladı.
Toplantıyı "yapıcı ve verimli" olarak niteleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 'Suriye'deki savaşın dinamiklerini değiştirebilecek bazı fikirlerin ortaya çıktığını' ifade etti ancak detay vermedi.
'Haftaya yeniden toplanılacak'
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Viyana'daki dörtlü toplantıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
'Suriye'de siyasi bir çözümün nasıl hayata geçirilebileceği ve geçiş sürecinin nasıl başlatılıp uygulanabileceği' üzerinde durulduğunu belirten Bilgiç, bazı yeni fikirlerin değerlendirildiğini açıkladı.
Türkiye Dışişleri'nin açıklamasında "Bu toplantıda gündeme gelen konuların Suriye muhalefeti ve konuyla ilgili diğer taraflarla istişare edilmesi, bilahare önümüzdeki hafta yeni bir toplantı düzenlenmesi öngörülmektedir"denildi.
Rusya ile Ürdün, Suriye'de birlikte çalışacak

Lavrov, Ürdün'le Suriye'ye yönelik özel bir çalışma mekanizması konusunda anlaştıklarını söyledi. Lavrov, Rus ve Ürdün ordularının Suriye'deki eylemlerini Amman'daki özel bir çalışma mekanizması üzerinden koordine edeceklerini söyledi. Lavrov bu mekanizmaya başka ülkelerin de katılabileceğini ifade etti.
Ürdün, ABD'nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde hava operasyonlarına katılıyordu.
Lavrov "Rus ve Ürdün orduları Suriye'de hava güçleri de dahil olmak üzere eylemlerini koordine etme konusunda anlaştı" dedi. Moskova'nın Beşar Esad hükümeti ve Suriyeli muhalifler arasındaki görüşmeleri desteklediğini ifade eden Lavrov, "Bizim ortak poziyonumuz Suriye'deki çözümde siyasi sürece yönelik çabaların artırılması" dedi.
Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan'la birlikte Suriyeli muhaliflere destek veriyor. Üç ülke de Rusya'nın Suriye'deki askeri müdahalesini eleştirmişlerdi.
Rusya ise 30 Eylül'de Suriye'de hava saldırılarına başlamış ve Salı günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Moskova'da ağırlamıştı.
Esad rejiminin bir diğer önemli müttefiki İran, Suudi Arabistan'ın muhalefeti yüzünden Viyana'daki toplantıya davet edilmedi.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu toplantı öncesi dün Viyana'ya gitti ve Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından kabul edildi. Sinirlioğlu görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapmadı.
Reuters haber ajansının Türk yetkililere dayandırdığı bir haberde, Ankara'nın Beşar Esad'ın Suriye'deki siyasi geçiş döneminde 6 ay süreyle rol oynamasını kabul ettiğini yazmıştı.
'Suriye'de Kürtler ordu ile birlik olmalı'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, toplantı öncesi dün Soçi'de yaptığı açıklamada, Suriye'de İslamcı militanlara karşı ortak bir cephe oluşturulması gerektiğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Salı günü Kremlin'de kabul etmişti.
Putin, Suriye'deki hava saldırılarının, Suriye'de siyasi diyalog için uygun koşulların oluşmasına yardımcı olduğunu belirtti.
"Batı'yı Suriye'deki terörist gruplar ile ilgili olarak ikili oynamakla suçlayan" Rusya lideri, "ABD'nin amacı Esad'dan kurtulmak. Bizim amacımız ise terörizmi yenmek, Devlet Başkanı Esad'ın teröre karşı zafer kazanmasına yardımcı olmak" dedi.
Rus yetkililer, Suriye'deki hava saldırılarında IŞİD ve "diğer terörist grupların" hedef alındığını söylüyor.
ABD ile Türkiye ve diğer müttefikleri ise saldırılarda öncelikle Esad karşıtı diğer muhalif grupların hedef alındığını vurguluyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.