Ağrı Haber

Sınırın 'Şahin Gözü' Kuş Uçurtmuyor

Gündem

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki 1474 rakımlı Kırmızı Tepe'ye konuşlu MGÜB, terörle mücadele ve vatan savunmasında kullandığı üst düzey keşif, gözetleme ve silah sistemleriyle adeta çelikten kaleyi andırıyor.

Terör örgütü PKK mensuplarının Irak'ın kuzeyindeki kamplardan ülkeye geçişlerini engellemek için hava destekli operasyonlar devam ederken, bölgeye hakim tepelere konuşlu son teknolojik silah ve cihazlarla donatılmış, "Şahin Gözü" olarak nitelendirilen modüler geçici üs bölgeleri (MGÜB) sayesinde sınırda adeta kuş uçurtulmuyor.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki 1474 rakımlı Kırmızı Tepe'ye konuşlu MGÜB, terörle mücadele ve vatan savunmasında kullandığı üst düzey keşif, gözetleme ve silah sistemleriyle adeta çelikten kaleyi andırıyor.

Ülke genelinde 13'ü Hakkari'de, 7'si de Şırnak'ta bulunan 20 MGÜB'den biri olan 34. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı Kırmızı Tepe Kışlası, kurulduğu 2012'den beri Irak sınırında ülkenin birlik ve beraberliğinin bozulmaması için etkin rol alıyor.

Şemdinli-Derecik karayolu güzergahındaki kışlada görevli Mehmetçikler, teknolojinin son ürünleriyle 7 gün 24 saat esasıyla keşif ve gözetleme yaparak ve terörle mücadele ederek, her türlü koşulda vatan savunmasında görev almanın gururunu yaşıyor.

- Sistem, istenilen bölgeye taşınabiliyor

İçinde yerleşim yerlerinin de bulunduğu geniş bir alanın güvenliğini sağlamakla birlikte, sınırdan ülkeye sızmaya çalışan PKK'lı teröristleri kolayca tespit ederek, etkisiz hale getirme özelliğine sahip modüler üs bölgesinde ileri teknoloji kullanılıyor.

"Havan atışlarına karşı güçlendirilmiş yapıda taşınabilir yaşam üniteleri", "balistik koruma sistemleri", "alarm, emniyet ve ikaz sistemleri" ve "altyapı sistemleri"nden oluşan üs bölgesi, 3 ay boyunca herhangi bir ikmal ve yardım almadan kendi kendine yetebilme özelliğine sahip bulunuyor.

- Neredeyse her şey kumandayla çalışıyor

Mobil Keşif Gözetleme Sistemi (MKGS) araçlarına monte edilmiş Dağıtık Optik Açıklıklı Sensör Sistem (DAS) kameraları sayesinde 7 gün 24 saat termal olarak alınan 360 derece panoramik görüntü, üs bölgesinin adeta beyni konumundaki Sistem İdare Merkezi'ne (SİM) aktarılıyor. Merkezdeki eğitimli askerler tarafından gece ve gündüz titizlikle izlenen görüntüler, aynı zamanda kayıt altına alınarak arşivleniyor.

"Şahin Gözü" denilen termal ve gece görüş özelliği bulunan cihazlarla mesafe ve koordinatların yanı sıra gözetleme yapılıp, fotoğraf ve görüntü de alınabiliyor. Birliğin yakın çevre güvenliği ise SİM'e uyarı verebilme özelliğine sahip sismik ikaz sistemleri, tel çit ve pasif kızıl ötesi sensörlerle destekleniyor.

- SARP ile ateş altına alınıyor

Arazideki her hareketi tespit etme özelliğine sahip kara radarının da bulunduğu üs bölgesinde, acil durum esnasında araziye personel çıkartmadan, üzerine uçaksavar silahı monte edilmiş, başka bir silahın da monte edilebildiği "Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi-SARP" ile istenilen bölge ateş altına alınıyor.

Bu sistemle yaklaşık 3 bin metreye kadar her türlü hava koşulunda nokta atışı yapılabildiği gibi, etkili gözetleme ve lazerle mesafe ölçümü de yapılabiliyor. Ayrıca, sisteme atışa yasak bölge özelliği tanıtılarak üs bölgesi sınırlarının iç kısmına ateş edilmemesi de sağlanmış durumda.

- "Çelikten kale gibi"

Kırmızı Tepe Kışlası Bölük Komutanı Piyade Üsteğmen İsmet Dramalı, AA muhabirine, üs bölgelerinin adeta "çelikten kale" gibi olduğunu söyledi.

Üs bölgesinin 2012'de kurulduğunu ancak 2014'ün mart ayından itibaren modüler üs bölgesi olarak hizmet verdiğini belirten Dramalı, "Üs bölgemizde bulunan sistemler her ne kadar gelişmiş olsa da muharebe anında en önemli faktörün eğitilmiş asker olduğunun bilinci ile görevimizi en iyi şekilde icra etmekteyiz." diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.