Ağrı Haber

Ağrı'da İnsanlar Ketem'e Gitmiyor

Kültür- Sanat

Ağrı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) doktoru Deniz Didem Savcı, vatandaşların KETEM’e gelmediklerinden yakındı.

Ağrı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) doktoru Deniz Didem Savcı, vatandaşların KETEM’e gelmediklerinden yakındı.

Ağrı’da 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle KETEM Doktoru Deniz Didem Savcı, kanserin tedavisinde erken tanının önemi, kanserden nasıl korunmalı gibi konularda açıklamalar yaptı. Kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir sağlık problemi olduğunu belirten Doktor Deniz Didem Savcı; “Kanser, sebebi bilinen ölümler arasında kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sırada yer almaktadır. Bunun yanında ölümlerle sonuçlanması ve yüksek tedavi maliyeti nedeniyle ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. KETEM olarak misyonumuz kanser konusunda toplumda farkındalık sağlamak ve tarama programları ile erken evrelerde kanseri yakalayabilmektir. Biz insanları tedavi etmiyoruz. Sadece tanımızı belirleyip, Kanser tanısı şüphesi duyduğumuz hastalarımızı gerekli birimlere yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kanser tedavisinde önemli olan konulara değinen doktor Savcı; “Kanserde risk faktörlerini temel olarak genetik faktörler, sigara ve çevresel etkenler, beslenme alışkınlıkları gibi risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörlerini göz önünde bulundursak aslında kanser önlenebilir bir hastalıktır. Özellikle tütün ve alkol mamulleri ile beslenme faktörleri ve bilinen etkenlerin ortadan kaldırılması yüzde 30- 40 arasında bir koruma sağlayacaktır” dedi.

KETEM’de verilen hizmetler hakkında da konuşan Doktor Savcı ; “KETEM’de rahim ağzı ve meme kanseri taraması içim pap-smear testi, mamografi, meme muayenesi gibi hizmetlerİ vatandaşlarımıza sunuyoruz. Merkezimize başvuran bayanlara kendi kendine meme muayenesi de anlatılmaktadır. Kanser tanısı uzun süreli açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen şişlikler öksürük ve vücuttaki benlerde büyüme” diye söyledi.

“GÜNDE ORTALAMA 15 KİŞİ GELİYOR”

Günde KETEM’e ortalama 15 kişinin başvuru yaptığını ifade eden Savcı; “Günde ortalama 15 insanımız KETEM’e başvuru yapıyor. Bu sayı normalde günde ortalama 40 kişi olmalıdır. Ağrı’da insanlarımız bu konuda biraz duyarsızlar. KETEM merkezlerimize gelmiyorlar. KETEM’e gelmek için insanlarımızın şikayetlerine gerek yok. Bizler tarama merkeziyiz. İnsanlarımız KETEM’e hafta içi her gün gelebilirler. Gelmek için illaki bir yerlerinin ağrımasına gerek yok. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimiz, Ağrı Devlet Hastanesi ek binası 3. kattadır” dedi.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.