Ağrı Haber

Dalbastı Kirazı Zararlılarına Tuzaklı Önlem

Gündem

İlçede farklı rakımlardaki bahçelere yerleştirilen tuzaklar kiraz ağacının dallarına asılarak gelen sineklerin bu tuzaklara yapışması sağlanıyor.

Yeşilyurt'un meşhur "Dalbastı" kirazının gereksiz ilaçlanması ve sineğin kiraza vereceği zararı önlemek için farklı rakımlardaki 7 noktaya tuzaklar kuruldu.

İlçede farklı rakımlardaki bahçelere yerleştirilen tuzaklar kiraz ağacının dallarına asılarak gelen sineklerin bu tuzaklara yapışması sağlanıyor.

Böylece kirazda kurt oluşumunun önüne geçen üreticilerin piyasaya tüketicinin istediği, kaliteli kiraz arz etmesi sağlanıyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeşilyurt ilçesinin meşhur Dalbastı kirazının Türkiye genelinde olduğu kadar yurt dışından da talep gören bir ürün olduğunu söyledi.

Yıllık bin-bin 200 ton civarın ürün alınan dalbastı kirazında bu yıl rekoltenin geçen yıllara oranla düşük olduğunu aktaran Solmaz, bu yıl yaklaşık 700 ton civarında rekolte beklediklerini kaydetti.

Dalbastı kirazının üretiminde standartlara uygun ilaçlama yaptıkları için ürünün Avrupa ülkeleriyle Rusya tarafından da ciddi anlamda tercih edildiğini vurgulayan Solmaz, yıllık yaklaşık 600 ton kirazın ihraç edildiğini belirtti.

Dalbastı kirazında ilaçlamada uygun standardı yakalamak için ilçedeki 7 bahçeye kiraz sineği tuzakları kurarak kiraz zararlısıyla mücadele başlattıklarını anlatan Solmaz, kiraz dallarına astıkları sarı panel ve altındaki tüpün koku yayarak kiraz zararlısı sineklerin panellere yapışmasının sağladığını dile getirdi.

İlaçlamayı da bu sarı panellerdeki sinek durumuna göre yaptıklarını ifade eden Solmaz, "Kiraz sinekleri, sarı panelde görüldüğünde ilaçlama çalışmalarına başlıyoruz. Kiraz sineği üreme döneminde kiraz meyvesine larva bırakıyor. Olgunlaşmaya yakın dönemde o larvalarda kurtçuklar çıkıyor. O kurtçuklar kirazın kalitesini tamamen bitiriyor, kirazın piyasada değeri olmuyor. Bunun için bu tuzakları kurarak, çiftçimize ekonomik katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda tüketiciye istediği kalitede kiraz sunmuş oluyoruz." diye konuştu.

- Tuzaklar sineklerin üreme zamanı da belirliyor

Kiraz sineği tuzaklarını kurmada Yeşilyurt Tarım İlçe Müdürlüğünden destek aldıklarını kaydeden Solmaz, zamanında atılmayan ilaçların fayda sağlamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu tuzakların en büyük faydası üreticiyi lüzumsuz ilaç atmaktan alıkoymak ve çevre kirliliğini önlemek. Çünkü zamanında atılamayan ilaçlar hiçbir fayda sağlamıyor. Erginlerin meyvenin üzerine yumurta bırakacağı zamanı en iyi kiraz sineği tuzaklarıyla tespit ediyoruz. Üreme dönemini tespit ediyoruz, tuzakların üzerinde kiraz sineğini görünce iki gün içinde içinde ilaçlamaya başlamak zorundayız. Bu süreyi geçirirsek, kiraz sineği larvayı meyvenin üzerine bıraktıktan sonra ilaç atmak fayda etmiyor."

Solmaz, ilçede farklı rakımlarda en az 7 yere kiraz sineği tuzaklarından kurduklarını belirterek, Malatya İl Tarım Müdürlüğü ve Yeşilyurt Tarım İlçe Müdürlüklerinden kiraz sineği tuzaklarını temin ederek teknik destek aldıklarını kaydetti.

Yeşilyurt kirazının yurt içinde pek çok ilden de talep gördüğünü ifade eden Solmaz, "Bu tuzaklar olmazsa sinekler larvayı bıraktığında o kirazlar elden çıkıyor, ekonomik kayıp oluyor. Bir bahçeye kiraz sineği girdiği zaman o bahçedeki ürünlerin piyasa değeri olmuyor. Biz böylece üreticiyi korumuş, ekonomik kaybı önlemiş oluyoruz." dedi.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.