Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan "şeftali güvesi zararlısına" karşı ilaçlamanın yapılması gerektiği bildirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, şeftali güvesi zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere şeftali güvesi tuzaklarının kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun dala asılması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, üreticilere şu uyarılarda bulunuldu:
"Kayısı ağaçlarına asılan tuzaklarda haftalık sayım yapılarak yoğunluk bakımında tuzakta görülen kelebek sayısı bir haftada 20’ye ulaşırsa bu bahçelerin bulaşık olduğu anlaşılır. Bu dönemde fenolojik olarak kayısı çekirdeğinin siyahlaşmış, renk değişiminin ve hafif tatlanmanın olması gerekir. Şeftali Güvesine karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan, son ilaçlamayla hasat arasındaki süreye uyulduğu takdirde kayısı ihracatı açısında olumsuzluk meydana getirmeyen Malathion terkipli ilaç kullanılır. İlacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanabilir. Özellikle bir yıl önce bu zararlının yoğun olarak görüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticiler meyvelerini kurtlanmaya karşı korumuş olurlar."