Ağrı Haber

Kınalı Keklikler Bebek Gibi Büyütülüyor

Gündem

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Malatya Kınalı Keklik Üretim İstasyonunda üretilen keklikler, özenle yetiştirilerek, 3 ayda doğaya salınmaya hazır hale getiriliyor - Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Şube Müdürü Koç:- "Son 3 y

 Kınalı keklikler, Malatya'daki üretim istasyonunda yumurtadan çıktıktan sonra adeta bir bebek gibi özenle yetiştirilerek 3 ayda doğaya bırakılmaya hazır hale getiriliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Malatya Şube Müdürlüğü bünyesindeki Kınalı Keklik Üretim İstasyonunda yetiştirilen keklikler, Türkiye'nin farklı bölgelerinde doğaya salınıyor.

Kente 2012 yılında kurulan modern tesiste, en az 9 aylık olan kınalı keklikler, eşleştirilerek 25 derece sıcaklık, yüzde 40 nem seviyesindeki anaç hanelere alınıyor. Burada her gün 16 saat ışık altında tutulan kekliklerden yumurtalar elde ediliyor.

Görevlilerce her saat başı kontrol edilen kekliklerden elde edilen yumurtalar, belirli sıcaklık ve nemdeki bekletme makinesinin içerisine alınıyor.

Burada belirli bir sayıya ulaşması beklenen yumurtalar, gelişim makinesinin alınarak 21 gün bekletiliyor. Sürenin dolmasının ardından görevlilerce 37 derece sıcaklık ve yüzde 60 nem oranındaki kuluçka makinesine aktarılan yumurtalardan çıkan yavrular daha sonra "ana kucağı" denilen bölüme konuluyor. Bölümde yaklaşık 1 ay palazlanmaları beklenen yavrular, daha sonra 2 aylık olana kadar kapalı odalarda bekletiliyor.

İkinci ayın sonuna "balkon" bölümüne alınan kekliklerin dışarıya adaptasyonu sağlanıyor. Üretim istasyonunda yeşillendirilmiş, doğal ortamla aynı özelliğe sahip, açık, normal iklim şartlarındaki bölüme alınan keklikler, burada doğaya alışıyor.

Yaklaşık 3 aylık bir dönemin ardından doğaya bırakılmaya hazır hale gelen kınalı keklikler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin dört bir yanında popülasyonun devamı amacıyla doğaya salınıyor.

- "Yıllık kapasite 10 bin"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Şube Müdür Abdullah Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının keklik popülasyonunu artırmak amacıyla Türkiye genelinde Kınalı Keklik Üretim İstasyonlarının kurulduğunu hatırlattı.

Malatya Kınalı Keklik Üretim İstasyonunun 2012'de açıldığını 2013'den bu yana da üretim yaptıklarını anlatan Koç, yıllık kapasitelerinin 10 bin olduğunu söyledi.

Koç, geçen yıl kapasiteyi aşarak 17 bin kınalı keklik ürettiklerini vurgulayarak, "3 yılda 40 bin kınalı keklik ürettik. Keklikleri başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Doğu Anadolu gibi Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderiyoruz. Amacımız doğada popülasyonu azalan, biyolojik çeşitlilik açısından değerli bir tür olan ve kültürel bir değere sahip kınalı keklik sayısının artırılması ve sürdürülebilirliğini sağlanmasıdır" dedi.

- "Zahmetli ve hassas bir süreç"

Kınalı kekliklerin yaklaşık 3 aylık zahmeti bir sürecin ardından doğaya salınacak hale geldiğini anlatan Koç, "Üretim süreci çok basit gibi görülüyor ancak zahmetli ve hassas bir süreç. Bir annenin bebeğine gösterdiği özeni göstermek gerekiyor. Sürekli keklikleri gözetim altında tutuyoruz" diye konuştu.

Üretim İstasyonu sorumlusu Anıl Kızılaslan ise kınalı keklikleri yaklaşık 3 aylık bir süreçte büyük emek ve zahmetle ürettiklerini vurgulayarak, yumurta veriminde düşüş yaşanmaması için hayvanların stres yaşamamasına büyük önem gösterdiklerini söyledi.

Kızılaslan, istasyonda üretilen kınalı kekliklerin uygun yaşam ortamlarına salındığını sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.