Ağrı Haber

Tarihi matbaayla teknolojiye meydan okuyor

Gündem

Malatya'nın Arapgir ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Kamuran Sezer, 61 yıllık baskı makinesiylesenelerdir haftalık gazete çıkarıyor- Ayak pedalıyla baskı yapılan matbaa makinesini özenle koruyan Sezer, makinenin gelecek kuşaklaraaktarılması için müze kurmay

MALATYA - Malatya'nın Arapgir ilçesinde, ayak pedalıyla baskı yapılan 61 yıllık matbaa makinesi, görenlere nostalji yaşatıyor.

Makinenin sahibi gazeteci Kamuran Sezer (56), teknolojiye adeta meydan okuyarak, baskı makinesiyle haftalık gazete çıkarıyor. Hem ilçedeki hem Türkiye'deki hem de yurtdışındaki Arapgirlilere makinesiyle siyah-beyaz gazete sunan Sezer, özenle koruduğu ayak pedallı baskı makinesini gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. 

Arapgir'e 1954 yılında babası Nevzat Sezer ve ilçenin ileri gelenlerinden Abdulvahap Aydınlar tarafından getirilen matbaa makinesiyle gazete basmaya devam eden Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu makinenin hem ilçe hem de Malatya açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Makinenin 1954 yılında Almanya'dan getirildiğini ve ilçe için teknolojik anlamda büyük bir atılım olarak değerlendirildiğini anlatan Sezer, ilçe halkının da o dönem matbaanın kurulmasına katkı sağladığını belirtti.

- "Arapgir'e yakışır bir basın müzesi kurma konusunda girişimlerimiz var"

Matbaanın eski sisteme sahip olduğunu ve ayak pedalıyla çalıştığını anlatan Sezer, "Dizgi de elle yapılıyor. Dizgi sistemiyle, bir diğer deyişle tipo sistemle çalışma yapıyoruz. Günümüzde ofset teknolojisi çok ileri boyutlara ulaştı ama biz nostaljik olsa da pedallı makineyle baskıyı sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.

Sezer, makineyi istedikleri zaman elektrik sistemiyle çalıştırabildiklerini fakat bunu yapmak istemediklerini, orijinal haliyle kullanmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Matbaa makinesinin Malatya'ya gelen ilk makinelerden olduğuna işaret eden Sezer, şöyle devam etti:

"Teknolojik gelişmeler sonrasında insanlar bu tür nostaljik makinelerin değerini bilmedikleri için çoğu hurdaya gitti. Bölgede böyle bir makine daha olduğunu zannetmiyorum. Makinemizi almak isteyen çok fazla kişi oldu. Müzede değerlendirmek için gerek baskı gerekse dizgi makinesini almak isteyenler çıktı ama biz verme taraftarı olmadık. Zaten farklı bir projemiz var. Nasip olursa onun çalışmalarını yapıyoruz. Arapgir'e yakışır bir basın müzesi kurma konusunda girişimlerimiz var. Onların sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Sonuçlandırırsak elimizdeki tüm malzemeleri değerlendirmiş, gelecek kuşaklara aktarmış olacağız. Basım sektörünün nereden nereye geldiğini gelecek kuşaklar daha sağlıklı şekilde öğrenmiş olacak. Hem de uygulamalı olarak öğrenecekler. Çünkü elimizde bulunan makinelerin hepsi çalışır durumda."

- Haftalık gazete çıkarıyorlar

Sezer, ayak pedalıyla çalışan matbaa makinesiyle haftalık gazete çıkardıklarını, sadece ilçede veya Türkiye içinde değil yurtdışında bulunan gurbetçilere de posta yoluyla bu gazeteyi ulaştırdıklarını aktardı.

Yurtdışındaki abonelerinin gazeteyi özlemle beklediğini vurgulayan Sezer, "Arapgirlilerin olduğu her yere gönderiyoruz. Avustralya'da, İsveç'te, İsviçre'de, Almanya'da, Libya'da, Amerika'da abonelerimiz var. Uçak postasıyla gazeteleri ulaştırıyoruz. Onları Arapgir'den haberdar etmiş oluyoruz" dedi.

Arapgir'e Türkiye'nin her yerinden gelen, ziyaretlerinde ilçenin tarihi yerlerini gezen vatandaşların, matbaa makinesini görmeden ilçeden ayrılmadığını kaydeden Sezer, makinenin 61 yıllık olmasına karşın halen çalışıyor olmasının insanları şaşırttığını sözlerine ekledi.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.