Amerikalı, İngiliz ve Kanadalı bilim adamları, Zika virüsü dolayısıyla Asya ve Afrika'da iki milyarı aşkın kişinin risk altında olduğunu açıkladı.
Sonuçları The Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, iki farklı kıtada virüs salgınına karşı en savunmasız ülkeler Hindistan, Endonezya ve Nijerya. Araştırma, Filipinler, Vietnam,Pakistan ve Bangladeş'i ise sağlık kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle virüse karşı en kırılgan ülkeler olarak gösterdi.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, OxfordÜniversitesi ve Kanada Toronto Üniversitesi'nden bilim adamları, verileri uçak seyahatleri, virüsü taşıyan sivrisineklerin bölgelerdeki varlığı ve iklim şartlarını inceleyerek elde etti. Bilim insanları, virüsün tespitinin ve yayılmasının engellenmesinin zor olduğu sonucuna vardı.
Toronto Üniversitesi'nden Dr. Kamran Khan, "Elde ettiğimiz bulgular, yerel, ulusal ve uluslararası bazda sağlık kuruluşlarına çok değerli bilgiler sunacak" diye konuştu. Bilim adamları bazı bölgelerde virüse karşı oluşan bağışıklığın riski azaltabileceğini de vurguladı.
Virüsün geçmişi ve belirtileri
Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi. Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.
Zika, uzun süre hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlarca görmezden gelindi.
Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi.
Geçen yıl ise Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görüldü. Zika Virüsü; soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor. Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüsün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde Mikrosefali'ye neden oluyor. Mikrosefali, bebeklerin kafalarının normalden küçük doğması ve beynin de aynı şekilde gelişmemesi hastalığı.
Henüz önleyici aşısı ve özel bir tedavi yöntemi bulunmayan virüs, nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da neden olabiliyor.