Ağrı Haber

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alp Can, Yeni doğan bebeklerin kordonlarını topluyoruz ?

Sağlık

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Can, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi’nde yaptığı konuşmada, bebek kordonundan alınan kök hücrelerle kalbin..

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Can, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi’nde yaptığı konuşmada, bebek kordonundan alınan kök hücrelerle kalbin hasarlı alanlarının iyileştirilmesini hedeflediklerini açıkladı. Can, “Bebek kordonundan alınan hücrelerin verildiği hasta sayısında 20'ye ulaşıldı. Hücre naklinden sonra hastalarımızı izliyoruz. Kesin sonuçlara 14 ay sonra ulaşacağız” dedi.

12 yıldır bu çalışmayı yürüttüklerini belirten Can, “Kullandığımız kök hücreler, kordon kanı kök hücreleri değil. Kordonun kendi yumuşak bir dokusu vardır, elastik bir doku. Biz o dokunun içindeki kök hücreleri ayıklıyoruz. Bize 6 santimlik bir parça yeterli oluyor. Bu küçük parçanın içinden milyarlara varan kök hücre çıkartıyoruz ve çoğaltıyoruz. Bu çıkardığımız kök hücreleri uygun koşullarda saklayıp tedavi denemesine alıyoruz. Yeni doğan bebeklerin kordonlarını ailelerinden izin alarak topluyoruz” şeklinde konuştu.

“NET SONUÇLARI 1 YIL SONRA GÖRECEĞİZ”

Vücutta doku hasarları oluştuğunda alarm sisteminin devreye girdiğini, bu kök hücrelerin alarm sinyallerini en iyi şekilde algıladığını vurgulayan Prof. Dr. Can, şunları söyledi:

“Naklettiğimiz bu kök hücreler, alarm veren bölgeye doğru göç ediyorlar. Biz göç etmelerine bile izin vermeden doğrudan hasarlı dokunun kenarlarına yani canlı kalan kısmına vererek işi çok hızlandırıyoruz. Yaptığımız deneylerde kalbin yüzde 20’si oranında hasar meydana gelen kısmını yüzde 3-4’lere kadar küçülttük. Tabi burada verdiğiniz hücre miktarı ve verme zamanınız etkin oluyor. Ayrıca ne zaman onarım oranını test ettiğiniz çok önemli. Bugün hücre verilen hastalarımızda net sonuçları 1 yıl sonra görebiliriz. Bu hastalarımız 3’er aylık periyotlarla kontrollere gelecekler ve ölçeceğiz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.