Barkodlu Damacanalarla Takip Edilecek
Açıklamasının devamında "Vatandaşlarımıza 2017 yılı itibarıyla damacanaların barkodsuz olanlarını kullanmamalarını önereceğiz, bununla ilgili çalışmayı tamamlıyoruz." dedi.
Eyüp Gümüş barkod kullanılan çipli damacanaya geçiş konusundaki çalışmalar hakkında basın mensuplarına yaptığı açıklamada sağlıklı yaşamın göstergelerinden birinin de sağlıklı ve temiz su kullanımı olduğunu, sağlıklı suyun vatandaşa ulaşması konusunda tüm basamakların sağlıklı hale getirilmesi için çalıştıklarını ifade etti.
Sağlıklı su temini için su damacanaları konusunda çalışma yaptıklarını aktaran Eyüp Gümüş, damacanaların en fazla 5 yıl ve 75 kez kullanılması gibi kriterlerin getirileceğini de anlattı. Damacanalarabarkod konulmasına ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Gümüş, "Damacanalara barkodkoyacağız ve yazılımla bunları entegre edip, tüm damacanaları takip edeceğiz. Bunların beş yıl sonra imhaları gerekiyor. Bu bakımdan vatandaşlarımıza 2017 yılı itibarıyla damacanaların barkodsuz olanlarını kullanmamalarını önereceğiz, bununla ilgili çalışmayı tamamlıyoruz." dedi.
Bir Damacana 75 Kez Kullanılacak
5 yıl ve 75 kez kullanılmış damacanaların kurulacak yazılım sistemi ile her ilde o ilin halk sağlığı müdürlüğü ekipleri tarafından kontrol edileceğini söyledi. Ülkemiz ‘de 300’den fazla yetki belgesine sahip damacana su dolumu yapan tesisisin kontrollerini halk sağlığı kurumunun yaptığını da hatırlattı.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çeşme suyu kirliliğini önleme çalışmaları da yapıldığını ifade eden Eyüp Gümüş açıklamalarını şöyle sürdürdü: "2017 yılı itibarıyla bu yazılım hayata geçtikten sonra tüm Türkiye’deki çeşme sularının anlık su kirliliklerini görebileceğiz. Nerede ne problem var, bu bakımdan hangi illerin sağlıklı olduğunu, hangi illerin sorunlu olduğunu yayınlayacağız. İlgili belediyeler, yerel yönetimlerle beraber çalışacağız. Vatandaşlarımızın şu anda şebeke sularıyla ilgili şüpheleri var ama biz bu yazılımı oturttuğumuzda hangi ilin hangi köyünün sularının temiz veya kirli olduğunu bildireceğiz. Sorun kalmayacak, çeşme suları da içilebilecek. Çünkü onların sağlıklı klor oranlarına, mikrobik değerlerine bakılacak. Sonuçta sular efektif oranlarına göre değerlendiriliyor. Diyeceğiz ki çeşmeden su içilebilir, sorun yok." Dedi.