Bu yıl 40’tan fazla kişinin ölmesine yol açan gripten korunmak için turşu suyunun etkili bir koruma sağladığı açıklandı.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, bir çok yemekte beraber yediğimiz turşu ve turşu suyunun gribal enfeksiyonlara karşı yararlı olduğunu söyledi.
Birçok meyve ve sebzede olduğu gibi turşuda da benzer yararlar olduğunu açıklayan Koçoğlu, "Turşu çok fazla su içermesi dolayısıyla kilo yapıcı etkileri az. İçerisinde yüksek oranda lif bulunan sebze ve meyvelerden turşu yapıldığından da lifler aynen kalarak kişiye fayda sağlıyor" dedi.
TURŞUDA ÇOĞALAN BAKTERİLER DE YARARLI
Koçoğlu, mayalanma esnasında turşuda yararlı bakterilerin de çoğaldığını vurgulayarak, "Probiyotik dediğimiz bu bakterilerin sağlık açısından çok faydası var. Bunlar bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Turşu, içerisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde kişiyi grip ve benzeri enfeksiyonlardan koruyor. Probiyotik bakteriler aynı zamanda bağırsak florasını da olumlu yönde değiştirerek kanserden korunmaya yardım ediyor" diye konuştu.
AŞIRI ALINMAMALI
Turşu tüketiminde dikkat edilmesi gereken diğer nokta da tuz. Koçoğlu, 100 gram turşuyla ortalama olarak 6 gram tuz alınmış oluyor. Bu durum kalp, hipertansiyon, kronik böbrek hastalarında sorun yaratabilir. Tuz tüketiminin artması mide kanseri, kemik erimesi gibi birçok hastalığın artmasında rol oynuyor. Ülkemizde de tuz tüketimi çok fazla olduğu için biraz daha dikkatli tüketilmeli" dedi.
Bu arada Prof. Dr. Gülay Koçoğlu hazır turşu yerine doğal yollarla yapılan turşunun tercih edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.