Ağrı Haber

Kansere Dikkat. En çok hangi bölgelerde yaygın?

Sağlık

Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığı Avrupa ve ABD’ye göre daha düşük. Türkiye’nin batısında yaşayanlarda, doğuya göre daha sık meme kanseri gelişiyor

İstanbul’da ikincisi düzenlenen ‘Uluslararası İstanbul Meme Kanseri Konferansı’ dün başladı. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras ile Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Güllüoğlu’nun başkanlığını yaptığı konferansa katılan Dünya Meme Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alexander Mundinger, Milliyet’e açıklamalarda bulundu.

2 yılda bir tarama

Alman bilim adamı, ülkesinde 50-70 yaş aralığındaki her kadının, 2 yılda bir kanser taramasından geçtiğini belirterek, “İlk taramada her bin kadının yüzde 7’si, ikinci taramada ise her bin kadının yüzde 5.5’inde 2 santimden küçük tümör tespit ediliyor. Belli bir yaş diliminden sonra Türk kadınları da, tıpkı Almanya’da olduğu gibi her iki yılda bir kanser taramasından geçmeli. Meme kanserine karşı birçok tedavi yöntemi uygulanıyor. Erken tanı çok önemli. Hormonal kaynaklı kanserde hormon tedavisi, diğer vakalarda ise klasik yöntemleri uyguluyoruz. Hastalığın biyolojik özelliklerinin daha iyi tanınması, tedavilerin son yıllarda oldukça önemli aşama kaydetmesini sağladı. Tedavide çok yüksek oranlarda yüz güldürücü sonuçlar elde ediliyor. Hedefe yönelik kişiselleştirilmiş tedaviler her hastaya farklı ama etkin tedavi verilmesini sağlıyor. Hangi hastaya nasıl bir tedavi verileceğine ise kişilerin ve kanserin genetik özelliklerine göre karar veriliyor. Bu şekilde etkisiz, işe yaramayan, gereksiz tedavilerin önüne geçiyoruz” dedi. 

‘Genç nüfusun etkisi’

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras ise, “Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığı Avrupa ve Amerika’ya göre bariz olarak daha düşük. Bunda nüfusumuzun genç olmasının da etkisi var. Ancak bizde 40 yaş altı genç meme kanserli hasta sayısı oldukça yüksek oranda. Türkiye’nin batısında yaşayanlarda, doğusunda yaşayanlara göre daha sık meme kanseri gelişiyor. Ülkemizde meme kanserinin ortalama görülme yaşı 50 yaş civarında. Meme kanserine bağlı ölüm oranları 20 yıl öncesine göre azaldı. Bu oran her yıl giderek azalıyor. Cerrahi, radyoloji, patoloji, medikal ve radyasyon onkolojisi uzmanlarının bir arada meme hastalıkları tanı ve tedavisinde grup şeklinde çalışmaları sadece hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilmesini değil hem hasta, hem de doktor memnuniyetini de artırıyor” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.