Uyku bozuklukları, solunum düzensizlikleri gibi nedenlerle gece boyu yarı ya da tam uyanık durumdaki kişiler derin uyuyamazlar ve bu da uyku kalitesini düşürür. Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, özellikle yaz aylarında rahat uyuyabilmek için bazı önlemler alınması gerektiğini kaydetti. Kalitesiz uykunun iş hayatında verimi düşürdüğünü, konsantrasyonu bozduğunu ifade eden Ece, aynı zamanda kişinin kilo almasına bile sebep olabildiğini belirtti.
Peki kaliteli bir uyku uyuyabilmek için neler yapılmalı? Kaliteli uyku için öncelikle kilo vermek gerektiğini belirten Prof. Dr. Ece, bu sayede uyku sırasında solunumun düzeleceğini ve uykunun daha dinlendirici olması nedeniyle gün içinde uykululuk halinin azalacağını ifade etti. Ece, kaliteli uyku için şu bilgileri paylaştı:
Uykuya dalmayı güçleştirerek kalitesini bozacağı için akşam yemeklerinize dikkat edin. Yağlı, kızartmalı ve baharatlı yiyecekler reflüye yol açabilir. Ayrıca alkol alıyorsanız yatmadan en az 4 saat önce alımı kesmelisiniz. Solunumu baskılayan aşırı alkol uyku sırasında solunum durmalarının sıklığını ve ağırlığını artırır. Alkol kadar uyku ilaçları, kas gevşetici, anksiyete önleyici, ağrı kesici gibi ilaçları da üst solunum yolu kaslarında gevşeme meydana getirmesi nedeniyle hava yolu tıkanmasına neden olabilir.
Horlama ve apne ağırlığını arttırdığı düşünülen sigarayı da bırakmanız gerekiyor. Sigaraya bırakarak uykuda solunumunuzun düzelmesini sağlayabilirsiniz.
Sırt üstü yatmayı seviyor olabilirsiniz. Ancak bu yatış pozisyonu boyun ve boğazdaki yumuşak dokuların arkaya doğru kaymasına neden olduğu için hava yolunda daralma ya da tam tıkanma meydana gelebilir.
Eğer klimaya karşı bir hassasiyetiniz bulunmuyorsa bu da uyku kalitenizi oldukça arttırır. Yatak odanızda dikkatli kullanacağınız klima, sıcağa karşı daha iyi uyumanızı sağlarken hastalıklara yol açmaz. Ancak tabiki klima filtresinin sık temizlenmesi, düzenli değiştirilmesi ve nem oranına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yatağınız kaliteli uyku çekebilmeniz için önemli. Yaşlılar, eklem problemi olanlar, artrozu, kalp ve akciğer hastalığı olanlar özellikle rahat bir yatak ve yastık kullanmalıdır. Kemik, kas ya da eklem hastalığınız varsa mutlaka ortopedik yatak ve yastıkta yatmanız tavsiye edilir.
Yatmadan en az 3 saat önce yemeyi bırakarak midenizin boşalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede de yattığınızda solunum ve kalp üzerinde basınç oluşmasını azaltabilir ve uyku kalitenizi artırabilirsiniz.