Ağrı Haber

Spor yaparken kalp krizinden korunmanın yolları

Sağlık

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç spor yaparken kalp krizi geçirdi. Evinin yakınındaki Beykoz Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mustafa Koç kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Spora yeni başlayan ve vücut kondisyonu sağlayamadan ağır spor yapan kişilerde diğer spor yapanlara göre kalp krizine yakalanma riskinin arttığını belirten uzmanlar fazla kilolardan kurtulmak için ağır sporlar yerine yürüyüş, yüzme ve koşma gibi hafif sporların yapılmasını öneriyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yüksel Doğan kalp krizi spor ilişkisini değerlendirdi.

Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen:

3 ÖNEMLİ ETKEN

“Ağır spor yapanlarda kalp krizi daha fazla görülüyor. Yemek sonrası yapılan spor risk oluşturuyor. Kondisyonsuz yapılan spor ve vücudun fazla yorulması kalp krizine giden yol açıyor.”

HAFİF SPORLAR TERCİH EDİLMELİ

“Fazla kilolardan kurtulmak için düzenli yürüyüş, yüzme, koşma şeklinde hafif sporlar yapılmalı. Her şey tüketilmemeli, vücudun yapısına uygun diyet programı hazırlanmalıdır. Mide küçültme vb. gibi ameliyatla zayıflama yöntemlerine en son başvurulmalı. Ölümcül kilolara sahip kişilere ameliyat yöntemi uygulanıyor.”

“DANIŞMALARI AĞIR SPOR YAPTIRMAMALIYDI”

“Mümkünse insanlar vücut yapılarına uygun spor dallarına yönelmeli. Sürekli spor yapanlar için risk yokken, yani başlayanları için bir risk unsuru bulunuyor. Mustafa Koç sürekli spor yapmasına rağmen kalp ameliyatı olmuş. Kalp hastası olduğunu bilen biri ağır spor yapmamalı.”

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yüksel Doğan:

EN ÖNEMLİ FAKTÖR YAŞ VE CİNSİYET

Dünyada ölümler kalp ve damar hastalıklarından meydana geliyor. Bu kalp ve damar hastalıklarının 3/1’i hastanın hiçbir şikayeti olmadan ani şekilde ölümle sonuçlanmakta. Kişiler kalp krizi geçirirken kalp hastası olduklarının farkına varmakta. Kalp hastalıkları şiddetleri ve yoğunluğuna göre risk oluşturuyor. Yaş ve cinsiyet faktörleri bizim açımızdan değiştirilemiyor. 40 yaşının üzeri erkekler ve 50 yaşının üzeri kadınlar riskli hasta grubunu oluşturuyor. Şeker hastası, sigara içenler ve fazla kilolu kişiler kalp ve damar hastalarına aday kişilerdir.

BODY VE FİTNESS’DAN UZAK DURUN

“Kalp hastalarının yapabileceği bir spor türleri olduğunu biliyoruz. Kişiler spora başlamadan önce kardiyoloğa görünmeli ve hangi sporu yapıp yapmayacağını öğrenmelidir. Sürekli hastalığı olan kişilerde aksi takdir ani ölümler meydan gelebilir. Yaşına uygun olmayan bir spor beyin kanaması, ritim bozukluğu vb. nedenlere ölümlere neden olabilir. Kişi kalp hastası ise yarışmacı sporlardan uzak durmalarını istiyoruz. Body, fitness gibi sporlardan uzak durulmalı, yürüyüş, hızlı yürüyüş veya yüzme gibi sporlar yapılmalıdır. Bunun düzeyi doktorunun önerdiği sıklıkla olmalıdır. 50 yaşındaki kişi 30 yaşındaki kişinin yaptığı sporları yapamaz.”

“HASTALIK VAR MI YOK MU BELİRLENMELİ”

“Obez kişiler spor yapmadan önce kalp hastalıkları var mı yok mu bunu tespit etmelidir. Hekim denetiminde spor yapmak önemli. Spor esnasında birçok kalp ve damar hastalığı tetikleniyor. Bunlarında en önemlisi kalp krizidir.”

“BYPASS AMELİYATI OLANLARA AĞIR SPOR ÖNERMİYORUM”

“Mustafa Koç gibi Bypass ameliyatı olan hastalar çok yakından takip edilmesi gerekiyor. Son Bypasslarının tıkanıp, tıkanmadığını belirlemek gerekiyor. Kalp yetersizliği veya bypassları tıkanmışsa biz bu kişilere ağır sporlar önemiyoruz. Uzun ve hafif tempolu yürüyüşler öneriyoruz. Spor zamanında kalp ritimleri artıyor. Kalbin oksijen ihtiyacı artıyor, tansiyon yükseliyor bunları hastalıklı bir kalp karşılayamaz. Kalp bunu kaldıramadığı için kalp krizi ile sonuçlanabiliyor.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.