Ağrı Haber

Tatil kazalarında ilk yardımı kendiniz yapın

Sağlık

Tatilde kaza, yaralanmalar, böcek sokmaları ile nasıl baş edeceğinizi biliyor musunuz? Hastaneye uzak bir bölgede olabilirsiniz ve hastaneye gidene kadar geçecek sürede iş başa düşebilir.

Tatilde kaza, yaralanmalar, böcek sokmaları ile nasıl baş edeceğinizi biliyor musunuz? Hastaneye uzak bir bölgede olabilirsiniz ve hastaneye gidene kadar geçecek sürede iş başa düşebilir. Basit ama etkili yöntemleri bilmenizde fayda var. Uzmanlar, tatilde sık karşılaşılan kazalarda yapılacak ilk müdahaleler konusunda bilgi verdi: 

BURKULAN AYAĞI KALP SEVİYESİNDE TUTUN
Bol gezili, hareketli tatillerde en sık yaşanan kazalardan biri burkulmadır. Burkulmalarda yapılacak ilk müdahaleyi Medical Park Fatih Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Taner Aksu şöyle sıraladı: 
 Bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsülü ve diğer yumuşak doku yapılarının; eklemin normal hareket genişliğinin ötesinde zorlanmasına "burkulma" denir. Bu yapılar normalden fazla gerilebilir, hatta yırtılabilir. 
 Travmaya maruz bölgede ağrı ve hassasiyet, ciltte renk kaybı ile birlikte süratli şişme varsa, eklem fonksiyonu bozulmuşsa burkulma işaretidir. 
 İlk olarak burkulmuş eklem kesinlikle hareket ettirilmemelidir. Ekleme 20 dakika süreyle havluya sarılmış buz torbası koyulmalıdır. Bu uygulamayı ikinci kez yapmadan önce aradan en az 30 dakika geçmelidir. 
 Burkulma kolda ise; o kol kullanılmamalı, boyuna asılarak kalp seviyesinin üzerine kaldırılmalıdır. 
 Burkulma bacakta ise; o bacağın üzerine basılmamalı, altına üç-dört yastık konularak yine kalp seviyesinin üzerine kaldırılmalıdır. Bu uygulama eklemde oluşabilecek şişlik, kanama ve ağrı gibi rahatsızlıkların olasılığını en aza indirir. 

BÖCEK SOKMALARINI ÖNEMSEYİN!
Tatilcilerin keyfini kaçıran sorunlardan biri böcek sokmaları. Bu tarz bir durumla karşılaştığınızda yapılması gereken ilk müdahaleyi biliyor musunuz? Ya da hangi belirtiler tehlike sinyalleri verir? Medical Park Trabzon Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hikmet Akyazı böcek, arı, sivrisinek ve karınca sokmalarında yapmanız gerekenleri anlattı: 
 Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve böcekten böceğe değişiklik gösterir. Olağan reaksiyon; ağrı, şişme ve sokulan bölgenin etrafında oluşan renk değişikliğidir. 
 Bazı böcekler zehirli olduğundan, bu tür sokmalarda vücut belirtilerine göre sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir. 
 Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, kolik şeklinde karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, at sesi (larinks ödemi bulgusu), dilde şişme olabilir. Bu bulgular, ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır ve birkaç dakika içinde ortaya çıkabilir. Bu durumda vakit kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir. 
 Sağlık kurumuna hemen ulaşamayacak durumdaysanız, böceğin soktuğu bölgeyi ilk olarak su ve sabunla yıkayın. Eğer ağrı ve şişlik görüldüyse buz uygulaması yapabilirsiniz. 
 Böcek soktuktan 30-60 dakika sonra yerel kaşıntı ve küçük su toplamış kabarcık (vezikül) ortaya çıkmaktadır, içi su dolu kabarcık sıkılmamalıdır. 

TATLI KOKAN PARFÜM SIKMAYIN
Böcek ve haşere sokmalarına karşı aşağıda sıralanan önlemler daha rahat bir tatil geçirmenize yardımcı olacaktır: 
 Yakında uçuşan arı görüldüğünde panik yaratıp kaçması için saldırıya geçilmemeli, bir yüzeye yapışmışsa nazikçe kaldırılmalıdır.
 Çöp tenekelerin; ağzı kapalı tutulmalıdır. 
 Yiyeceklerin paketleri sıkıca kapatılmalı, uzun süre ağzı açık bırakılmamalıdır. 
 Ağaçlık alanlara giderken tatlı ve bitki kokulu parfümler sıkılmamalıdır. 
 Böceksavar ürünler ve mumlar kullanılabilir. 

YÜZÜCÜ KULAĞINA SICAK DEĞİL ILIK YASTIK KOYMAK FAYDALI OLUR
Yazın gelmesiyle beraber tatilcileri bekleyen hastalıkların başında yüzücü kulağı (dış kulak iltihabı) görülüyor. Kirli suda yüzme ve dalmanın neden olduğu hastalığa karşı yapılması gerekenleri Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tunç Üstün şöyle sıraladı: 
 Yüzme ve dalma aktiviteleri bu rahatsızlığın ana sebeplerindendir. Dış kulak kanalının kaşınması, kulak ağrısı, kulak yolunun şişip tıkanması, kulakta sarı veya yeşil sarı kötü kokulu cerahat oluşması, başın hareketiyle kulakta ağrı duyulması ve duyma kaybı başlıca belirtileridir. 
 Eğer yüzücü kulağı rahatsızlığınız olduğundan şüphelenirseniz, kulağın su ile teması kesilmelidir. Kaşıntı ve şiş giderici kulak damlası damlatılabilir. Kulağınızın üzerine ılık bir ufak yastık koymak faydalı olur. Şiş indirici özelliği olan bir ağrı kesici de sancıyı azaltır. 
 Şişi indirmek için ilaçlı kulak tamponları kulak içine yerleştirilebilir. Enfeksiyon antibiyotik kullanılabilir. 

TATİL İLK YARDIM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?
Tatile çıkarken yanımıza almamız gerekenler arasında ilk sırada ilk yardım çantasının olması gerektiğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Furuncuoğlu, ilk yardım çantasında olması gerekenleri sıraladı: 
 Yapışkan rulo bant 
 Rulo sargı bezi 
 Kendinden ilaçlı küçük yara bandı 
 Flaster (Kaliteli olmalı) 
 Pamuk 
 Turnike lastiği 
 Yaraları örtmek ya da temizlemek için steril kare gaz bezi (10 cmx10 cm) 
 Burkulma ve incinmelerde kullanılmak üzere 5, 7 ve 10 cm'lik elastik bandaj 
 Kaşıntı ve böcek sokmalarında kullanılmak üzere, sprey ya da losyon anestetikler 
 Alerjik reaksiyonlar için tablet ya da şurup antiallerjik ilaçlar 
 Yanık kremleri 
 Soğuk uygulama için jel içerikli torbalar (Buzdolabında tutulur) 
 Kortizol içerikli pomatkrem ve haplar 
 İnce lastik eldivenler 
 Işık kaynağı (fener, kalem ışık) 
 Boyunluk 
 Ağrı kesiciler (Parasetemol, aspirin vs.) 
 Yaraları temizlemek için antiseptik solüsyonlar 
 Yaralara sürülmek üzere antibiyotikli kremler 
 Yanık ve yaralarda yapışmayan, yağlı tül bandaj 
 Mikroplu atıkları koymak için torba 
 Çengelli iğne 
 Makas 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.