Ağrı Devlet Hastanesi Uzman Çocuk Doktoru Pınar EMÜR , Domuz Gribi ile ilgili ailelerimizi mümkün olduğunca bilgilendiriyoruz ve halkımızı bulaşıcı bir hastalık olan Domuz Gribine karşı uyarıyoruz dedi.
Ağrı Devlet Hastanesi Uzman Çocuk Doktoru Pınar EMÜR ile Domuz Gribi Hakkında yaptığımız röportajı siz değerli okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.
Domuz Gribi Nedir ?
Domuz gribi influenza denilen bir virüsle insanlara bulaşır hastalık yapan insanlarda viray bir hastalıktır.
Bu domuz gribinin denmesinin nedeni domuzlar arası görülen grip enfeksiyonu çok benzemesinden kaynaklanmaktadır.
Domuz gribi bulaşıcımıdır evet bulaşıcıdır insandan insana bulaşır özellikle öksürme ve hapşırma yoluyla insandan insana bulaşabilen hastalıktır. Ve hastaların temas ettiği kapı kolu,masa,sandelye gibi ellerimizi sürdüğümüz zaman bu kirli ellerimizi ağız ve burunlarımıza götürdüğümüz bu yoldada bulaşabilir domuz gribi.
Domuz gribinin belirtileri normal griple aslında aynıdır ateş,öksürük,baş ağrısı,kusma gibi bulgular olabilir.
Bununla birlikte çocuklarda özellikle domuz gribinde kusma ve öksürüğünde eşlik ettiğini görmekteyiz bir çok vakamızda olduğu gibi bu güne kadar çocukluk çağında özellikle süt çocuklarında görülmüştür bu durum ve ayrı zamanda yeni doğanlarda bildirilen vakalarımız vardır .
Grip virüsü çocuklarda domuz gribinin acil müdahale gerektiren durumlar nelerdir diye sorucak olursanız bu durumda biz çocuklarda huzursuzluğun uzun sürmesi durumunda yine çocuklarımızda bir takım morarma vücutlarında morarma solgunluk görmemiz durumlarda ateşle birlikte döküntü vücutta döküntü olduğu durumlarda uykuya meyil olduğu durumlarda çocuklarımızda biz genellikle bu durumlarda acil müdahaleye ihtiyaç duyarız bu durumlarda halkın dikkatli olduması gerekir.
Zor ve hızlı nefes alıp verme olabilir çocuklarımızda bu gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna baş vurmaları gerekir.
Domuz Gribi Ne Zaman Bulaştırıcıdır
Domuz gribi belirtiler başladığı itibaren 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.Özellikle çocukşarın yaşadıkları evlerde bir yetişkinde grip enfeksiyonuna yönelik bir bulgu varsa mutlaka bu yetişkin bu çocuktan özellile bir hafta süresince uzak durmalı. Ve ağzına maske takmalı ellerini sık sık yıkamalıdır .
Çocuklarımız çünkü bu grib virüsünü kolay kapmaktadır yetişkinlere göre ve bu grip virüsüne hemen enfeksiyon kapıp daha ciddi hastalık boyutlarına ulaşabilir çocuklarda koruma yönünde mutlaka bu yetişkinlerin bu çocuklardan uzak tutulması gerekir .
Bunun Dışında Domuz Gribinin Teşhisini Nasıl Koyarız ?
Domuz Gribi teşhisini nasıl koya biliriz burun yada boğazdan alınan sürüntü örneklerini özel laboratuarlara göndererek pisiar dediğimiz bir yöntemle çalıştırabiliriz.
Her yerde yoktur özel laboratuarlarda mevcuttur sadece.
Domuz Gribinin Tedavisi Mevcut Mudur ?
Domuz gribinin tedavisi mevcuttur, doktorların uygun gördükleri hastalara başlayan antiviral bir tedavimiz vardır.
Piyasada mevcuttur bu ilaçlar 5 günlük bir tedavidir ama doktorların uygun gördüğü hastalara reçete edilerek hastalarımız bunları eczanelerden temin ede bilirler
Domuz Gribinden Nasıl Korunuruz ?
Domuz gribinden korunmanın yoları ellerimizi sık sık bol sabunlu suyla yıkamaktır.
Bu alkol içeren anti septik solüsyonlarda aynı zamanda domuz gribinden korunmamızı sağlaya bilir. Mümkünse maske takılması gerekir gribe yönelik semptomlarımız varsa onun dışında domuz gribinden korunmak için yine kapalı ve havasız ortamlarda kalabalık ortamlarda çok sık bulunmamalıyız bulunduğumuz mekanı da sık sık havalandırmalıyız .
Aynı zamanda öksürme ve hapşırma ile bulaştığı için bu hastalık bu gibi durumlarda ağzımı ve burnumuzu kapatarak bu mendili tek kullanımlık olarak daha sonra bu hapşırdığımız öksürdüğümüz bu mendili ata biliriz.
Tekrar uyarmak istiyorum evde çocukların yaşadığı evde gripli bir yetişkin varsa eğer mutlaka çocuktan uzak durmalı özellikle 1 hafta süresince çocuktan uzak durmalı ve onu kesinlikle öpüp sevmemelidir.
Domuz Gribi aslında yollarını doğru uyguladığımızda ve erken tanım koyup tedavi yaptığımızda korkulacak bir hastalık değildir.
İlimizde Domuz Gribi Tanısı Konan Bir Vaka Görüldü mü ?
Ağrı ilinde hastanemizde polikliniğimize girip şikayetleriyle gribal semptomlarla şikayetinde bulunan bir sürü hasta bulunmaktadır.
Ancak bunların hiç biri solunum sorunu olan ciddi sorunları olan bazı hastalar değildir hastalıkları normal grip düzeyindedir ve zaten şüphenelinen vakalarda uygun tedavi başlanmaktadır. Ama Ağrı ilinde özellikle domuz gribi tanısı konulmuş yani özel labavatuvarlara gönderilerek tanısı konulmuş domuz gribi vakası mevcut değildir. Şu ana kadar sadece şüpheli vakalar vardır polikniliğe baş vuran şüpheli vakalar vardır bunlara da zaten gerekli korunma önlemleri ile tedbirimizi almaktayız dedi..