Ağrı Haber

Uzmanlardan H1n1 Virüsüne Karşı Öneriler

Sağlık

H1N1, ekim ayından başlayarak nisan ayına kadar devam eden bir dönemde yaygınlaşır. Hastalık, özellikle ocak ve şubat aylarında pik yapabiliyor ve en fazla vakaların görüldüğü aylar.

Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Elif Sargın Altunok, H1N1 virüsü hakkında önerilerde bulundu.

Altunok, domuz gribinin şu anda oldukça gündemde olduğunu ve vakaların arttığı söyledi.

H1N1 virüsünü küçümsememek gerektiğini ve bu virüsün ölüme yol açtığını ifade eden, Altunok, şöyle konuştu:

"H1N1, ekim ayından başlayarak nisan ayına kadar devam eden bir dönemde yaygınlaşır. Hastalık, özellikle ocak ve şubat aylarında pik yapabiliyor ve en fazla vakaların görüldüğü aylar. Halk arasında domuz gribi olarak biliniyor ve artık mevsimsel bir grip. Bazı risk gurubunda daha ağır klinikle seyrettiği için ölüm vakaları görülebiliyor. Çocuklarda, gebelerde ve kronik hastalığı olanlarda özelikle domuz gribi daha fazla görülebilir. Domuz gribi vakalarında hepsi ağır seyretmiyor. Bazılarında domuz gribi erken atlatabiliyor."
Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla ildeki bütün doktorlara H1N1 eğitimi verildiğini anlatan, Altunok, "Farkındalığı artırmak adına hastanemizdeki bütün personellere H1N1 eğitimi vererek aşısını yaptırdık" dedi.

Yüksek ateş, kas eklem ağrıları, öksürük, baş ağrısı gibi şikayetleri olan hastalarda domuz gribi belirtileri olduğunu ve bu belirtileri olan hastaların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Altunok, şunları kaydetti:

"Virüs özellikle toplu ortamda sık görülür. Toplu ortamları kullandığımızda mutlaka ellerimizi sık sık sabun ve suyla yıkanması gerekiyor. Domuz gribinden korunmanın en önemli yolu aşı olmak. Hastanemizdeki bütün personellerimize aşı yaptık. Risk grubunundaki kişilerin mutlaka aşı yapılmasını öneriyoruz. Özellikle 6 ve 59 ay çocuklar, 50 yaş üstü insanların ve gebelerin aşı olmasını öneriyoruz. Domuz gribinin tedavisi var."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.