NASA, 14 Aralık 2017 tarihinde büyük bir keşfi duyuracağını bildirmiş ve hepimiz işte uzaylılar geliyor diye büyük sevinç çığlıkları atmıştık.
Fakat şimdi o çığlıkları sakince ses tellerinize geri koyun çünkü NASA, uzaylıları değil yeni bir yıldız sistemini keşfettiğini açıkladı.
Kepler Uzay Teleskobu kullanılarak keşfedilen ve Kepler 90 adı verilen yıldızı diğer keşiflerden ayıran bir ayrıntı var. Kepler 90 tıpkı Güneş gibi yörüngesinde birçok gezegeni barındırıyor.
Kepler 90 yıldızının yörüngesinde hareket eden Kepler 90i adlı yeni keşfedilen gezegen de küçük ve kayalık bir gezegen. Kepler 90i, yıldızına oldukça yakın. Bu sebeple Dünya'ya nazaran baya bir sıcak. Dünyamız'dan yüzde 30 daha büyük bir kütleye sahip Kepler 90i, yıldızı etrafındaki tam bir turunu 14 günde tamamlıyor.
Kepler 90i, Güneş Sistemi'ne 2 bin 500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Işık yılı ne diye soranlar olabilir. Işık, boşlukta saniyede 300 bin kilometre hızla hareket eder. Yani saniyede 300 bin kilometre hızla hareket eden bir aracımız olsa Kepler 90i gezegenine 2 bin 500 yılda anca varabiliyoruz. Baya bi' uzak anlayacağınız.
Kepler 90i, aşırı sıcak bir gezegen olmasına rağmen NASA, uzayda yaşam olduğu ümidini kaybetmiş değil.
Bildiğimiz kadarıyla bir gezegende yaşam olması için gezegenin kayalık formda olması, yıldızına ideal uzaklıkta yer alması, yüzeyinde su bulundurması ve atmosfere sahip olması gerekiyor. Şu an için Dünya dışında bu denli müthiş özelliklere sahip bir gezegen bulunmuş değil.