Orionid Meteor Yağmuru nedir? Bu gece meydana gelecek olan Orionid Meteor Yağmuru hakkındaki ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Türkiye'den de izlenebilecek olan Orionid Meteor Yağmuru, Halley kuyrukluyıldızından geriye kalan enkaz parçaları olarak biliniyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, gece saatlerinde havanın açık ve çevrede az ışık olan bölgelerden rahatça gözlemlenebilecek. Orionid Meteor Yağmuru'nu izlemek için teleskop ya da dürbün gibi cihazlara gerek olmayacak. İşte Orionid Meteor Yağmuru ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Orionid Meteor Yağmuru Türkiye'den ne zaman izlenebilecek?
Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri olan Orionid Meteor Yağmuru her yıl ekim ayında gerçekleşiyor. Orionid Meteor Yağmuru muhteşem bir görsel şölene sahne olurken milyonlarca insan fotoğraf makinası alıp çekimler yapıyor. Uzmanların görüşüne göre yağmurun en iyi izlenebileceği saat dilimi bu gece 01.00 ile 04.00 arası…
Her yıl meydana gelen Orionid Meteor Yağmuru, Halley kuyrukluyıldızından akan bir parçacığın Dünya yörüngesiyle kesişmesiyle meydana gelir. Bu yıl etkinliğin en yoğun noktası, 22 Ekim Perşembe gündoğumundan hemen önce, Dünya'nın bu yoğun parçacık akışının bir kısmından geçerken olması bekleniyor. Ancak etkinlik, 21 Ekim Çarşamba gecesi boyunca olmalıdır.
Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nde NASA Meteoroid Çevre Ofisi'nden Bill Cooke bir açıklamasında, “Orionid Meteor Yağmurları, bu yıl muhtemelen her zamankinden daha zayıf etkinlik gösterecek." dedi. Ancak Cooke, saatte yaklaşık 12 meteor görmek için beklememiz gerektiğini sözlerine ekledi. Gökyüzü sadece karanlık olmayacak, göktaşları ile dolu olacağını umuyorum. Gece ayrıca Jüpiter'i, Venüs'ü, “Büyük Köpek takımyıldızında en parlak yıldız" Sirius'u ve Orion, Gemini ve Taurus gibi takımyıldızlarını görmek için müthiş bir fırsat olacak.
Şairane takma adla adlandırılmalarına rağmen, meteorlar aslında “kayan yıldızlar" değildir. Orionid Meteor Yağmuru saniyede yaklaşık 66 kilometre (41 mil) hızla atmosferimize çarpan Halley kuyrukluyıldızından geriye kalan enkaz parçalarıdır. Halley kuyrukluyıldızı en son 1986'da görülen ve 2061 yılına kadar bir daha görülemeyecek olan, her 75-76 yılda Dünya'dan görülebilen bir kuyrukluyıldızdır.
Bu meteor yağmurunu kaçırmanıza karşı, daha fazla kozmik havai fişek 18 Kasım'da, Leonid Meteor Yağmuru'nun zirve yaptığı zamanda bekleniyor.
Gece saatlerinde açık gökyüzünde doğu ve güney yönlerine baktığınızda rahatlıkla seçebileceğiniz Avcı (Orion) Takımyıldızı'nın omzunu oluşturan Betelgeuse yıldızından başlayarak meteorlar tüm yönlere saçılmakta. Yaklaşık olarak saatte 20 meteora kadar ulaşabilmektedir.
Orionid meteor yağmuru Güneş çevresinden 76 yılda bir tam turunu tamamlayan Halley Kuyrukluyıldızı'nın geçtiği yörüngede bırakmış olduğu toz ve kaya parçalarının Dünya atmosferine girmesiyle birlikte yanarak çıkardıkları görsel şölen. 4 Ekim ile 14 Kasım arasında etkili olan Orionid meteorları 21-22 Ekim günlerinde maksimum sayıya ulaşıyor. Saniyede 67 km hıza ulaşan meteorlardan saatte 10 ile 20 arasında gözlem yapma şansınız var.
Orionid meteor yağmuru nedir?
Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs'ta oluyor. En son 1986'da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya'dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.