Ağrı Haber

Doğa gezginleri Tunceli'yi sevdi

Gündem

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel yerleriyle de ilgi çeken Tunceli, huzur ortamı sayesinde doğa gezginlerine kucak açıyor- Akademisyenlerin de yer aldığı 130 kişilik bir grup, Rabat Vadisi'nde incelemelerde bulundu ve çevreyi gezdi-Doç. D

TUNCELİ İksor ve Mercan vadilerinden kraterlerin oluşturduğu Karagöl'e, Buyer Baba Gölü'nden Kırkmerdiven Şelalesi'ne, Kırklar Dağı gibi doğal güzelliklerin yanı sıra Düzgün Baba, Munzur Gözeleri, Pertek, Rabat, Mazgirt ve Sinan kaleler gibi tarihi alanları barındıran şehir, özellikle hafta sonları turist gruplarını ağırlıyor. 

Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca 2013 yılında yapılan incelemelerin ardından birinci derece sit alanı olarak tescillenen Rabat Vadisi de doğaseverlerin ilgisini çeken alanlar arasında yerini aldı. 

Aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 130 kişilik grup, 3 bin yıllık tarihi barındıran vadide incelemelerde bulundu ve çevreyi gezdi. Doğaseverler, Çemçeli Köyü Örtülü mezrasında dik yamaçlar arasında kalan şelaleleriyle eşsiz bir manzara sunan vadinin güzelliklerini izledi.

- "Turizm açısından gezilerin başlaması yararlı oldu"

Dersim Gezginler Grubu'nun organizasyonuyla bir araya gelen gruptakilerden Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı araştırma görevlisi Harun Danışmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 1,5 yıldır görev yaptığını, Rabat Vadisi'nde kaya mezarı olduğunu duyduğunu ve inceleme yapmak için fırsat kolladığını anlattı. Danışmaz, "Zor bir yere yapmışlar kaya mezarını. Planlarını çizdim. En yakın zamanda bir makaleyle burayı daha anlamalı hale getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

İncelemelerinde birkaç noktada defineci çukurlarına rastladığını aktaran Danışmaz, "Bu da burada acilen korunma tedbirlerinin alınmasını gerektiğini göstermektedir. Burada bizlere, arkeologlara ve devlete Tunceli bölgesi için çok görev düşüyor. Biliyoruz ki çok yakın zamanda Dersim Müzesi çalışmaları başladı. Müze bittiği zaman burada sergileyebileceğimiz eserlerin olması gerekiyor. Bunun için bir an önce arkeolojik kazıların başlamasını umuyoruz" diye konuştu.

- "Barış ikliminde insanlar burayı daha yakından tanıyacaktır"

İlk defa Tunceli'de bir geziye katıldığını, ailesiyle keyifli bir deneyim yaşadıklarını dile getiren Tunceli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülnaz Karatay da "Dersim coğrafyası, keşfedilmemiş, kapalı bir turizm potansiyeli olan bir bölge" değerlendirmesinde bulundu.

Gezi faaliyetlerinin daha profesyonel yapılması durumunda insanların bu coğrafyayı, özellikle barış ikliminde daha yakından tanıyabileceğinin altını çizen Karatay, şunları söyledi:

"İnsanların buraya hayran kalacağına inanıyorum. Rabat Köprüsü 3 bin yıllık bir tarihe sahip. Her şeye rağmen korunmuş. Bunu bu şekilde görmek beni şaşırttı ama daha da korunması lazım. Çok keyifli. Katılımcılardan da bunu gözlüyorum. Bundan sonra da bu tür gezilere katılacağım çünkü bir ölçüde kendi coğrafyamıza yabancı olduğumuzu hissediyorum. Çünkü buralar bize kapalıydı bugüne kadar. Bundan sonra bu turizm potansiyelinin gelişerek talebin artacağını tahmin ediyorum."

Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Mahmut Karatay da kent dışından insanların geziye katılabilmesi için bu tür organizasyonların gerekliliğine inandığını söyleyerek, "Bölge insanının gezmesinde pek bir problem yok. Ancak biz kentimizin bu doğal güzelliklerinin dışarıya açılmasını istiyoruz. Dışarından insanların gelmesi kentin turizmine de bir katkıda bulunacak diye düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.