Ağrı Haber

Erzurum 'Yargıda Zaman Yönetimi Projesi'nde Yüzde 85 Başarı Yakalandı

Gündem

Adalet Bakanlığı'nın, yargılamanın belirlenen takvim içinde tamamlanmasını sağlamaya yönelik 3 yıl önce pilot adliyelerde başlattığı "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi"nde yüzde 85 başarı oranı yakalandı - Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Azapağa

Adalet Bakanlığı tarafından 2013 yılında pilot uygulama olarak Ankara idare mahkemeleri ile Erzurum ve Amasya adliyelerinde başlatılan "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi" kapsamında, mahkemelerdeki davaların hedeflenen sürede bitirilmesinde yüzde 85 başarı sağlandığı bildirildi.

Türkiye'de yıllardır kamuoyunu meşgul eden uzun yargılama sürelerinin kısaltılmasına yönelik yaklaşık 3 yıl önce pilot uygulama olarak başlatılan "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi"nde, başarılı sonuçlar alındı.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl nisan ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Yargı Reformu Stratejisi'nin kamuoyuna açıklandığını hatırlattı.

Bu stratejide yargının tüm sorunlu alanlarının ele alındığını belirten Azapağası, "Türkiye'de yargı reformu diyince akla gelen birinci unsur, demokratikleşme ve insan haklarıdır. İkincisi de yargının vatandaşın günlük adalet ihtiyaçlarını giderme konusundaki hususlar geliyor, dolayısıyla biz bu her iki hususta da yargı alanında çeşitli hedefler öngördük" diye konuştu.

- "Yargılama süresi güveni etkiliyor"

Azapağası, Türkiye'de yargıya olan güveni etkileyen en önemli unsurların başında uzun süren yargılamaların geldiğini belirtti. Bu açıdan yargılamaların, makul sürenin çok üzerine çıkar şekilde uzamasını önlemek üzere "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi"nin ortaya konulduğunu ifade eden Azapağası, şunları söyledi:

"Son 10 yıl içerisinde yargının daha etkili ve verimli olması, yargının sorunlarının giderilmesi konusunda çok önemli mevzuat çalışmaları yapıldı. Yeni müesseseler oluşturuldu. Arabuluculuk ve uzlaşma gibi. Yine demokratikleşmeyle ilgili önemli müesseseler kuruldu. İnsan Hakları Daire Başkanlığı ve yine savunmasız gruplarla ilgili Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kuruldu ama burada vatandaşta yargıyı etkileyen en önemli unsur, uzun süren yargılama süreçleri. Bu projeyle vatandaşın açacağı davanın süresini önceden bilmesi, dolayısıyla açacağı davanın ne kadar sürede sonuçlanacağı, soruşturma ve kovuşturmaların ne kadar sürede biteceği konusunda bir çalışmamız var. Eğer biz bunu tamamlarsak yargıya olan güven de artacak ve vatandaşın bu konudaki endişeleri de giderilmiş olacak."

- Davası ne zaman sonuçlanacak baştan biliyor

Bu amaçla projeyi 2013 yılında pilot uygulama Ankara idare mahkemeleri ile Erzurum ve Amasya adliyelerinde hayata geçirdiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını dile getiren Azapağası, şunları kaydetti:

"Bu projeyle vatandaşın açacağı davanın süresini önceden bilmesi, dolayısıyla açacağı davanın ne kadar sürede sonuçlanacağı, soruşturma ve kovuşturmaların ne kadar sürede biteceği konusunda bir çalışmamız var. Eğer biz bunu tamamlarsak yargıya olan güven de artacak ve vatandaşın bu konudaki endişeleri de giderilmiş olacak. Bu projede Erzurum, Amasya ve Ankara idare adliyeleri pilot adliyelerdi. Buralarda yürütmüş olduğumuz çalışmalarda yüzde 85 oranında bir başarı elde ettik. Bundan da hakikaten vatandaşlarımız da bu uygulamadan memnun oldu. Çünkü vatandaşımıza tebligat gönderiyorduk, bunu internet sitesinde yayınlıyorduk, 'davanız ne zaman başlayacak, ne zaman sonuçlanacak?' diye. Bu da vatandaşta güven duygusunu artıran bir unsur oldu."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.