Erzurum'da, Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından kurulan "çocuk akademisi", 850 metrekarelik alana sokak benzeri mekanlar kurarak, burada geçmişten günümüze geleneksel oyunlar oynatıp 4-6 yaş arası 28 çocuğu hayata hazırlıyor.
Geçmişte sokaklarda oynana oyunların sağladığı sosyalleşme imkanı, modern yaşamda bundan yoksun kalan çocuklar için Erzurum'daki Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneğince akademiye taşındı. Derneğe bağlı olarak kurulan "çocuk akademisi" içinde kurulan sokak ile hem geleneksel çocuk oyunlarını yaşatıyor hem de verilen eğitimlerle çocukları hayata hazırlıyor.
Çocuk Akademisi Müdürü Nurdan Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademideki hedeflerinin çocuklara bir şeyleri yaptırarak ve yaşayarak, hayata dokunarak öğrenmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
Çocuklarda 0-6 yaş döneminin çok önemli olduğunu ve bu dönemde çocukların karakterlerinin oturduğu için etkinliklerle çocukları hayata hazırladıklarını belirten Efe, "Akademimizde, İngilizce, Kuran ve okul öncesi eğitim verilmektedir. Milli kültür ve irfanla çocuklarımızı eğitiyoruz. Kuran eğitimleriyle çocukların gerçekten bu alanı sevmelerini, benimsemelerini ve içselleştirmelerini istiyoruz. Okul öncesi dönemde de 'yaparak' ve 'yaşayarak' öğrenmelerini, hayata 'dokunarak' öğrenmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.
- "Türk kültür ve irfanını vermeye çalışıyoruz"
Dernek Başkanı Murat Ertaş da derneklerine bağlı 4 akademilerinin olduğunu ve bunlardan birinin de çocuk akademisi olduğunu bildirdi.
Akademilerinin 4-6 yaş gurubuna hitap ettiğini, ancak kesinlikle bir kreş veya anaokulu olmadığını belirten Ertaş, "İlk defa böyle bir proje yapıyoruz. Bunu uygulamamızı, başarılı olduğu takdirde yıl sonunda Milli Eğitim Bakanlığı'na önereceğiz. Şu an 4-6 yaş grubundaki öğrencileri hayatı öğrenmeleri, sosyal, duyusal ve dokusal zekalarının gelişmesini sağlıyoruz. Bu bağlamda bir nevi 'olgunlaşma enstitüsü' diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Ertaş, akademi içerisinde kurdukları küçük çaplı sokakta geleneksel sokak oyunları ile değerler eğitimine ciddi manada önem verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Modern çağda sokaklarımızda araçlar ve güvenlik problemi nedeniyle çocuklarımız sokağa çıkamıyor. Bu da sosyalleşmedeki en büyük engellerden biri. Biz sokağı akademinin içine taşıdık. 850 metrekarelik kapalı alan içerisinde, evler şeklinde yaptığımız sınıflar sokağa bakıyor. Buranın ismine 'Anadolu Sokağı' dedik. Böylelikle çocuklar sokakta ciddi manada sosyalleşiyorlar ve bencillikten uzak ve vakur çocuklar oluyor. Ayrıca akademide ciddi manada Türk kültür ve irfanını vermeye çalışıyoruz. Kur'an eğitimi ve çok ciddi manada iki yabancı uyruklu eğitimciyle İngilizce eğitimi veriyoruz."