Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanda yaşayan ve göç ettikleri için dünyada literatürüne giren boz ayıların yaşam koşullarının gözlenmesi sağlanarak bölgedeki doğa turizmi canlandırılacak.
Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden olan Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda yaşayan boz ayılar, yazın beslenmek amacıyla Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına gidiyor, kışın ise uzun bir uykuya yatmak için Sarıkamış'a dönüyor.
"Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi" kapsamında, bazı boz ayılara uydu vericisi takılarak yapılan araştırma kapsamında dünya literatüründe göç eden ilk boz ayı popülasyonunun tespit edildiği ilçede, bu hayvanların korunması ve doğa turizmi konsepti içinde yer almaları amacıyla çalışma başlatıldı.
Bu çalışma doğrultusunda, Türkiye ile İtalya arasında iş birliği protokolü imzalanarak ilçeye bağlı 10 orman köyünde vatandaşlara eğitim seminerleri verilmeye başlandı.
Sarıkamış Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Kuzey Doğa Derneği tarafından, "Boz Ayıları Korumak için Türkiye-İtalya Arasında İş Birliği Projesi" kapsamında, orman köylerindeki sinevizyon gösteriminde Sarıkamış ormanı, milli park ve bu hayvanlar hakkında halka bilgiler verilerek yaban hayatının önemi ve doğa turizmi anlatılıyor.
Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle köylülerin hem yaban hayatını koruması hem de bu sayede gelir elde etmesinin sağlanacağını bildirdi.
Göç edebilen boz ayıları izlemek için gelecek vatandaşların, bölgede yaşayanlara ekonomik katkı sağlayacağını belirten Çoban, "İnsanlar boz ayıları görmek için diğer şehirlerden geliyorlar. Ayıları görmek için yerelde yaşayan insanlardan yemek, rehberlik, konaklama konularında destek alıyorlar. Bu durum alternatif olarak yöre halkına ekonomik gelir sağlıyor. Konuklar boz ayıları görüp fotoğraflarken köylüler de para kazanıyor." dedi.
- "Bölge turizmini harekete geçireceğiz"
Çoban, orman köyleri için yapılan bu çalışmada asıl amaçlarının, bulundukları bölgedeki ormanlar içerisinde yaşayan canlıların bir turizm potansiyeli bulunduğunu ve bu potansiyelin aktif kullanılması gerektiğini yöre sakinlerine anlatmak olduğunu ifade ederek, "Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Bu turizm modelinin nasıl işleyeceğini, köylülerin bu faaliyetin içinde neler yapabileceğini anlatıyoruz. Ziyaret ettiğimiz köylerde köylülerimiz aslında doğa turizmi yapmak istiyor. Biz de yaptığımız bu proje ile öncülük yaparak bölge turizmini harekete geçireceğiz." diye konuştu.
Hayata geçirilecek projeler ile göç edebilen boz ayıların takip edilebileceğini anlatan Çoban, şunları kaydetti:
"Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler, ormanlarda yaşayan boz ayıları görüp fotoğraflamak istiyor. Projemizin ana temelini de boz ayılar oluşturuyor. Hedefimiz ilk önce boz ayılar üzerinden bir turizm modeli geliştirmek. Yani boz ayı gözlemi, takibi gibi faaliyetlerle insanlarımıza alternatif gelir kaynağı elde etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca faaliyet ile farkındalık oluşturularak bahar, yaz ve sonbaharda boz ayıların yaşam biçimlerinin izlenmesiyle bölgedeki kış turizmine de alternatif turizm olarak doğa turizmini kazandırmış olacağız."
- "Kristal kar kışı, boz ayı yazı temsil edecek"
Çoban, bölgedeki vatandaşların, canlanacak doğa turizminden faydalanacağını vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:
"Boz ayılar ilkbaharda Artvin'in Şavşat ilçesine gidiyor. Bölgedeki sayılarıyla ilgili çalışma devam ediyor. Boz ayılar, Sarıkamış'ın en iyi ormanlık alanların açıklık alanlarla birleştikleri yerde görülüyor. Göç etmelerinin sebebi zengin besin kaynaklarına ulaşmak. Boz ayılar artık Sarıkamış'ın simgesi ve yeni başlayan bir turizm şeklinin unsuru. Şu an için sayı vermek olanaksız ancak tahmini en az on günde bir 200 kişinin boz ayıları görmek buraya gelmesini bekliyoruz. Doğa turizminin canlanmasında boz ayılar önem arz ediyor. İnsanlar kışın Sarıkamış'a kristal kar için geliyor, yazın da boz ayıları görmek için gelecek. Yörede kristal kar kışı, boz ayı yazı temsil edecek."
- "Turistleri en iyi şekilde ağırlayacağız"
Alisofu Köyü Muhtarı Kemal Örnek de projenin bölge turizmine hareketlilik kazandıracağını dile getirerek, "Köylülerimiz tarım ve hayvancılığın yanı sıra doğa turizminin içine girerek aile bütçelerine katkı sağlamak istiyor. Aldığımız eğitimler sayesinde yerli ve yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlayacağız." diye konuştu.
Hamamlı Köyü Muhtarı Medeni Gültekin ise yabani hayvanlar konusunda vatandaşların bilgilendirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak, "Doğa turizmi projesinin hayata geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Doğa turizmiyle bölgenin kültürü, yöresel yemekleri yeniden hayat bulur ve köylülerimizin aile bütçelerine kazanç sağladır." dedi.