Ağrı Haber

Tarihi İpek Yolu'nu 'ticaretle' aydınlatacaklar

Gündem

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, tarihi İpek Yolu'nu eski ihtişamına

ERZURUM Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, tarihi İpek Yolu'nu eski ihtişamına kavuşturmak için önemli projeler yaptıklarını belirterek, "Bölgemiz Türkiye'nin Asya ülkelerine en odak noktasında. Asya'ya yönelen dünyanın yüzünün en merkezindeyiz. Bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatının 160 milyar dolarlara ulaştığını, birliğin sorumluğu olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde de ihracatın istenilen seviyeye ulaşması için çalıştıklarını söyledi.

Özellikle Erzurum'un Asya ülkelerine merkez olduğunun altını çizen Şengel, dünya ekonomisinin Asya ülkelerinden yönlendiğini ve bunu iyi değerlendirmek istediklerini belirtti.

 "Bölgemiz Türkiye'nin Asya ülkelerine en odak noktasında. Asya'ya yönelen dünyanın yüzünün en merkezindeyiz. Bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz" diyen Şengel, bölgede sanayi ve üretimde coğrafi konumdan dolayı zorlukların olduğunu ancak bunu teşviklerle aşmaya çalıştıklarını ifade etti.

İhracatın satış kabiliyeti anlamına geldiğini vurgulayan Şengel, "Bizim bölgenin insanlarında bu ticari ruh var. Bu ruh, İpek Yolu vasıtasıyla geçmişlerden geliyor. Bu kabiliyetimizi kullanarak, bölgeyi depolama merkezi yaparak, Asya ülkelerine ve komşu beş ülkeye fevkalade bütün ihracat olabilecek ürünleri ihraç edebilecek kabiliyetteyiz" diye konuştu.

Sıkıntılar olan Irak ve Suriye'nin ticari kapasitesinin 100 milyar dolar olduğunu anlatan Şengel, gönderilen her malın mutlaka satıldığını, firmaların birtakım sıkıntılar yaşamasına rağmen bölgeden kopmadığına dikkati çekti.

- "Devletin bölgede yaptığı antrepo depoları bitmek üzere"

Bölgenin yeniden ticaretin merkezi olması için çalışmalar yürüttüklerine değinen Şengel, şunları kaydetti:

"Eskiden ticaretin merkezi olan tarihi İpek Yolu'nu eski ihtişamına kavuşturmak için önemli projeler yürütüyoruz. İpek Yolu, eski ihtişamına kavuşacak. 80'li yıllardan önce bu bölge ticaretin merkeziydi. İletişim, ulaşım çağ atlayınca, pazarlama ağları büyünce biz bunu kaybettik. Doğu Anadolu Bölgesi olarak biz bu dersi aldık. Dünyanın merkezi Asya'ya kaydığı an, bölge yeniden gelişecek. Biz elimizdeki doneleri kaybetmek istemiyoruz. Devletin bölgede yaptığı antrepo depoları bitmek üzere. Depolama sahalarımıza bütün iş adamlarımızı teşvik ediyoruz. Çözüm süreci devam ediyor. Bölgeye uygulanan teşvik paketleri var. Bizim yürüttüğümüz projeler destekleniyor."

Asya ülkelerine bölgenin daha yakın, ulaşımın daha kolay olduğunu belirten Şengel, tarihi İpek Yolu'nun yeniden ticaretin merkezi olması için gıda, inşaat ve hayvancılık alanında önemli projeler yürüttüklerini ifade etti.

Arap iş adamlarını da bölgeye davet ederek, bölgenin potansiyeli hakkında gezi düzenleyerek bilgi verdiklerinin altını çizen Şengel, "İş adamlarımıza yönelik biz de projeler uygulayarak, yurt dışına gezi programları düzenledik. Oradaki iş adamlarıyla birebir görüşerek, anlaşma yapıyorlar. Karşılıklı ticaret için görüşüyorlar. İnşaat sektörlerine yönelik projemizi tamamladık, şimdi gıda alanında yapıyoruz" dedi.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.