Ağrı Haber

Tarihi mekanlar arasında yürüyüş rotaları belirleniyor

Gündem

KUDAKA tarafından desteklenen Zafer ve İnanç Yolu Projesi kapsamında, Erzurum'daki asırlık 22 tabya, kilise, savaş alanları ve siperler arasında yürüyüş rotaları belirlenerek, hem doğa sporları geliştirilecek hem de kültür turizmine katkı sağlanacak- Proj

ERZURUM - Atak Arama Kurtarma ve Gençlik Spor Kulübü Derneği tarafında yürütülen proje kapsamında, tabyalar, kiliseler, savaş kalıntıları ve 1. Dünya Savaşı'nda kullanılan siperler arasında yürüyüş yolları yapılarak, doğa sporlarının ve kültür turizminin gelişmesine katkı sağlanacak.

Derneğin hazırladığı, Zafer ve İnanç Yolu Projesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında kabul edildi.

KUDAKA, tarihi mekanlar arasında yürüyüş yollarının oluşturulacağı, toplam bütçesi 62 bin 325 lira olan projeye, değerlerin ortaya çıkarılması için fizibilite ve araştırma desteğinin yanı sıra mali destek de sağlayacak.

Derneğin ve projenin başkanı Çetin Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında kulüp bünyesinde sportif amaçlı kullanılabilecek uzun yol rotaları belirleyeceklerini söyledi.

Tematik turizm değeri olan yerleri, tarihi eserleri yol güzergahında birleştirip, dağcıları, sporcuları, kültür turları yapan insanları bölgeye çekmeyi amaçladıklarını anlatan Bayram, proje kapsamında Erzurum'daki 22 tabya, tarihi eser, savaş alanları ve siperler arasında yürüyüş yolları planladıklarını belirtti.

Söz konusu yerlerin işaretlenmesini yapacaklarını ifade eden Bayram, "Bu yol içerisinde de kendi uzmanlık alanlarımız olan sportif amaçlı yarışmalar düzenlenecek. Burayı ziyaret eden insanların kullanımına açarak, kültür turizmine de katkı sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Yol rotalarının belirlenmesi için araştırma yaptıklarını anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"Proje hayata geçirildiğinde, son yıllarda dünyada popüler olan kültür yolları ağına burayı da katmış olacağız. Dünyanın birçok yerinden insanlar gelip, bu tarihi eserlerimizi 130, 140 yıllık bu eserleri yerinde görecek. Her tabyanın bir hikayesi de var. Osmanlı-Rus Savaşları geçiyor bu tabyalarda. Ruslar üç kez geliyor. Erzurum bu anlamda da çok özel bir yer."

- "Uzun yürüyüş rotaları son yıllarda dünyada çok popüler"

Kış turizmine de katkı sağlayacaklarını vurgulayan Bayram, farklı ülkelerden Palandöken'i, Konaklı'yı ziyaret eden turistleri gerek sportif gerek kültürel açıdan söz konusu alanlara çekmeyi de hedeflediklerini belirtti.

Uzunahmet Tabyası'nın mimari yapı bakımından Londra ve Paris'te örneğinin olduğunu ifade eden Bayram, kaderine terk edilen tabyaları farkındalık oluşturarak eski ihtişamına kavuşturacaklarını söyledi.

Bayram, bölgede çok ciddi savaş kalıntıları olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Kulüp olarak biz aslında doğa sporlarıyla ilgileniyoruz. Uzun yürüyüş rotaları son yıllarda dünyada çok popüler oldu. Akdeniz'de Likya Yolu bunlardan biri. Şöyle bir avantajımız var, yaz aylarında sıcaktan dolayı Likya Yolu'nun yürünmesi söz konusu değil. Fakat buradaki tabyalar ve Uzundere ilçesindeki Öşvank, Haho kiliseleri, bin yıllık kaleler, manastırlar arasında rotalar belirlenmesiyle dünyanın en uzun yollarından birisi olacak. Zaten projemizin adı Zafer ve İnanç Yolu. Tabyalar kısmı 'Zafer Yolu', kiliseler, kaleler ve tarihi kalıntılar kısmı ise 'İnanç Yolu' olarak değerlendirilecek. Gürcistan'ın içerisine kadar gidebilen benzer yapılar var. Onları takip eden bir yol olacak."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.