Ağrı Haber

Üç Mimariyi Buluşturan Cami

Gündem

Van'da yapımı 4 yıl süren ve bu yıl ibadete açılan bin 200 kişi kapasiteli Hacı Firdevs Türkmenoğlu Camisi Osmanlı, Selçuklu ve Arap mimarisinin özelliklerini barındırıyor - Cami imamı Yavuz:- "Caminin 3 mimariyi buluşturması hem manevi güç veriyor hem de

Van'ın İpekyolu ilçesinde bu yıl ibadete açılan Hacı Firdevs Türkmenoğlu Camisi'nde, Osmanlı, Selçuklu ve Arap mimarisi bir araya getirildi.

Yapımına 2013 yılında başlanan Terzioğlu Caddesi üzerindeki bin 200 kişi kapasiteli, yaklaşık 650 metrekare alan üzerine kurulu Hacı Firdevs Türkmenoğlu Camisi, bu yıl ibadete açıldı.

Giriş kapılarında Selçuklu işlemeleri, halısında ve birçok yerinde Osmanlı motifleri, mihrabında ise Arap mimarisinin örneklerinin bulunduğu caminin iç kısmında kolon olmaması, geniş ve ferah bir ibadet ortamı sunuyor.

Üç mimarinin özelliklerinin bugünün modern mimarisine uyarlandığı camide cemaat, namaz vakitleri arasında, dev ekrandan Kabe ve Medine'yi canlı izleme imkanı buluyor.

Etrafında yapılması planlanan birçok eklenti ile külliyeye dönüştürülmesi hedeflenen caminin bahçesi çiçeklerle süslendi ve duvarlara hadisler yazıldı.

- "3 mimarinin buluşması manevi güç veriyor"

Caminin imamı Nasrullah Yavuz, mescit ve camilerin Allah'ın evi olduğunu söyledi.

Cemaatten, camiyle ilgili çok olumlu ve güzel tepkiler aldıklarını anlatan Yavuz, "Caminin 3 mimariyi buluşturması hem manevi güç veriyor hem de cemaatimizin huşu içinde ibadetini yapmasını sağlıyor." dedi.

Yavuz, ramazan ayında camide yoğunluk yaşandığını ve mukabele geleneğini sürdürdüklerini ifade etti.

Camiye dev ekran televizyon kurulduğunu belirten Yavuz, "Cemaatimiz burada Kabe'yi seyrederek manevi havaya giriyor. Canlı yayında Kabe'yi, Ravza-i Mutahhara ve Mescid-i Nebevi'yi canlı bir şekilde izliyor." diye konuştu.

- "Günümüze uygun modern bir cami inşa ettik"

Eski AK Parti Van Milletvekili ve iş adamı Kayhan Türkmenoğlu ise camiyi 2013 yılında hayatını kaybeden anneleri Hacı Firdevs Türkmenoğlu'nun hayrına yaptırdıklarını ve geçen Berat Gecesi'nde ibadete açtıklarını söyledi.

Depremde hasar gören eski camiyi yıkarak yenisini daha modern bir görünümle inşa ettiklerini anlatan Türkmenoğlu, "Camiyi yaptırırken Selçuklu mimarisini, Osmanlı ve Arap kültürünün özelliklerini inceledik. Bu mimari ve kültürlerin içerisinde olduğu günümüze uygun modern bir cami inşa ettik. Burayı bir külliye olarak tasarlayacağız." dedi.

Cami ve çevresinde bu yıl içerisinde taziye evi, 0-6 yaş grubu çocuklar için kreş, Kur'an kursu, imam ve müezzin evi ve park yapılması da planlanıyor.

 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.